Сигнализирай!

Ясно е колко партии и коалиции се включват в битката за новия парламент (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
17
0

Ясно е колко партии и коалиции се включват в битката за новия парламент.

Приключи срокът за регистрация на партиите за предсрочните парламентарни избори на 2 април. В битката за 49-ото Народно събрание се включват 18 партии и 8 коалиции, предава NOVA.

Сега предстои реденето на листите.

До 25 февруари регистрираните коалиции могат да променят състава или наименованията си. До 28 февруари в Районните избирателни комисии могат да се регистрират кандидатските листи, обясни говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Петите подред избори за 2 години, четири от които предсрочни, бяха насрочени от президента Румен Радев, след като последователно ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП не успяха да съберат достатъчно подкрепа да съставят редовен кабинет.

След като върнаха неизпълнени и трите мандата, държавният глава разпусна Народното събрание и назначи поредно служебно правителство. То на практика е абсолютно същото - премиер отново е Гълъб Донев, а в състава беше сменен само министърът на културата Велислав Минеков, припомня Свободна Европа.

Камери ще следят броенето на бюлетините само в страната

На новите избори за първи път в коалиция ще се явят ПП и "Демократична България" (ДБ). Те обявиха, че целта им да ги спечелят, побеждавайки ГЕРБ, и да опитат да съставят кабинет.

"Винаги има проблеми при организация на изборите, но се стараем да ги решаваме своевременно", коментира Матева. Това са първите избори, на които ще се гласува по новите правила, след като беше върната хартиената бюлетина. А машинното гласуване беше ограничено драстично.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.