Сигнализирай!

Демерджиев: Хартиената бюлетина ще създаде предпоставки за много повече манипулиран вот

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
24
0

Демерджиев: Хартиената бюлетина ще създаде предпоставки за много повече манипулиран вот. Това коментира в интервю за БТА служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев.

От МВР са готови купувачите на гласове да бъдат по-активни на предстоящите парламентарни избори на 2 април. Демержиев каза, че това "ще ни даде шанс да заловим по-голяма част от тях".

Ще бъдат тежки избори, но се готвим още от момента, в който се обявиха", заяви министърът.

Според него полицията е идентифицирала групите избиратели, които масово гласуват за една или друга партия. Целта е да се скъса връзката между хората от криминалния контингент, които носят парите за купуване на гласове.

"Много внимателен анализ сме провели къде и в кои райони има данни за вот, който често се променя в компактни маси от населението. Примерно, 80% от гласоподавателите гласуват за една партия, на следващите избори за друга и така нататък. Всичко това сме го проследили, направили сме анализ. Стараем се да скъсаме връзката между тези, които пренасят парите и вербуват гласове на място. Опитваме се да проследим и пътя на парите, както и хората, които дават парите на лицата от криминалния контингент, които ги разнасят пък на гласоподавателите", споделя Демерджиев.

В съдебната власт има корупция и омерта

Демержиев коментира и съдебната власт. "В съдебната власт има корупция, но за нея не се говори." Това заявяви вътрешният министър. Той посочва, че по закон магистратите могат да бъдат разследвани само от следователи, а следствието е подчнено на прокуратурата. Т.е. ако има подозрения за един прокурор, делото ще бъде възложено на негов подчинен, а не на разследващ полицай.

Снимка: Министерски съвет

"В момента единствените, които могат да разследват магистрати, са следователите, следователите са в системата на прокуратурата. Ако дадат правомощия и ги върнат на ГДБОП, за което горещо апелирам, да се борят с корупцията, включително и по отношение на магистрати, гарантирам ви, че резултатите ще бъдат много бързи и различни. Само че ние в момента сме с вързани ръце", казва вътрешният министър.

Демерджиев ще работи с ДАНС, а не с прокуратурата по разследването на санкционираните по “Магнитски” (видео)

"През годините така са променени правилата, че тя се капсулова - магистрати, каквито са прокурорите и следователите, разследват магистрати. Оказа се, че в системата на МВР полицаи могат да задържат и да разследват полицаи, обаче в системата на прокуратурата и съда не съм видял такъв случай. Там цари една омерта, ако мога така да се изразя", допълва Демерджиев.

Министърът апелира следствието да бъде извадено изпод шапката на прокуратурата, въпреки че ѝ подчинено вече 15 години. Според вътрешния министър след назначаването на нови ръководители там, могат да се назначат и други магистрати.

Прокуратурата да вземе пример от МВР

Служебният вицепремиер дава пример с проверките за наркотици и алкохол в МВР. Той посочва, че вече има наредба, според която полицаите могат да бъдат тествани по всяко време и това е пример, че институцията няма да търпи подобни прояви.

"Не ми е известно това да е правено в други системи. Много ще бъде освежително, в края на деня, в една прокуратура да се тестват прокурорите, а в един съд да се тестват съдиите за наркотици, за алкохол. Оттам се започва", отбелязва той.

Официалните данни на МВР обаче не сочат особени постижения в тази насока. Според тях за три месеца четирима полицаи са дали положителни проби за наркотици. В един от случаите резултатите са били отхвърлени от лабораторно изследване. За останалите три още не е ясно дали също няма да се окажат грешни.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.