Сигнализирай!

Откриха жаба, която живее във "вселена от фантазии". Кръстиха я на известен писател (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
31
0

Откриха жаба, която живее във "вселена от фантазии". Кръстиха я на известен писател. Жабата е намерена от учените в Еквадор.

Когато намериш нов сладък приятел от животинския свят (видео)

Жабата е открита от учените дълбоко в Национален парк “Рио Негро-Сопладора” в Еквадор. Дават й името Hyloscirtus tolkieni. В чест на Дж. Р. Р. Толкин, авторът на трилогията "Властелинът на пръстените" и създател на Средната земя.

Изследване

"Новият вид жаба има невероятни цветове и изглежда, че живее във вселена от фантазии. Като тези, създадени от Толкин“, казва в изявление Диего Ф. Сиснерос-Ередиа. Той е изследовател от Националния институт за биоразнообразието (INABIO) и съавтор на проучването. То е публикувано в ZooKeys.

"Истината е, че тропическите Анди са магически екосистеми, в които присъстват някои от най-прекрасните видове флора, гъби и фауна в света."

С дължина около 66 мм, H. tolkieni е достатъчно малък, за да се побере в дланта на ръката ви. Но дори и с такъв миниатюрен ръст, той е зашеметяващ.

Видът

Видът се характеризира със сивкаво-зелен гръб, контрастиращ със златните и черни петна по крайниците. Очите му имат бледорозов ирис. А коремът и цялата долна половина на тялото са жълтеникави с тъмни петна в унисон с тези по дългите, гъвкави пръсти на крайниците.

"Седмици наред изследвахме различни райони в Националния парк Río Negro-Sopladora, като се разхождахме от екосистеми парамо на 3100 м н.в. до гори на 1000 м".

Това казва Хуан Карлос Санчес Нивисела, съавтор на изследването и учен от INABIO.

"Открихме един индивид от този нов вид жаба, който намираме за впечатляващ поради оцветяването и големия му размер."

"За съжаление, малко райони са добре защитени от негативните въздействия, причинени от хората", казва Сиснерос-Ередиа.

"Обезлесяването, неустойчивото разширяване на селското стопанство, минното дело, инвазивните видове и промените в климата сериозно засягат биоразнообразието в Андите."

Всъщност, досега учените са открили само един представител на новия вид и казват, че са необходими повече изследвания, за да се разбере неговата история.

Още

"Големи, залесени площи от националния парк остават непроучени и видът може да има по-широко разпространение извън района, където е открит", пишат авторите.

Ако искаме да помогнем за опазването на видовете, които изчезват от планетата заради климатичните промени, предизвикани от човека, трябва да знаем кои са тези видове. Също откъде идват и колко от тях съществуват.

В противен случай вероятно ще станем свидетели на така нареченото "тъмно изчезване" - масовата смърт на животни, за които никога не сме подозирали, че изобщо са съществували. Но дори животните, с които споделяме планетата, макар и пътищата ни никога да са се пресичали, пишат свои собствени глави в Енциклопедията на Земята, пише CNET. Както казва самият Толкин: "Не всички, които се скитат, са изгубени."

Източник: NatGeo

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.