Сигнализирай!

Парижката опера предлага нощувка в Airbnb (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
20
0

Парижката опера предлага нощувка в Airbnb, предава NOVA. Оперната сцена във Франция е подложена на изключително тежка финансова криза. Инфлацията и разходите за енергия отмениха над 20 постановки и спряха над 120 през 2023 г. Много от оперните театри дори затварят врати за определен срок.

В средата на януари операта в Рен в Източна Франция отмени едно представление в хода на сезона, като се позова на непредвидено увеличение на разходите. Последва изненадващото съобщение от операта в Руан за затваряне за пет седмици поради бюджетни причини. Държавата отпусна спешно близо 200 000 евро.

Според профсъюза "Форс мюзикал" тази година са отменени 26 оперни и симфонични постановки и са спрени 126 представления. Около 76 % от членовете му - около 50 опери и оркестри, се борят да балансират текущия си бюджет. Ситуацията е безпрецедентна и обезпокоителна, казват представителите на бранша. Те посочват редица фактори като периода след пандемията, инфлацията, разходите за енергия, повишаването на заплатите и таксите.

Как Франция помага на гражданите си срещу инфлацията?

Дори Пале Гарние, известен още като Парижката опера, която получава най-много държавни субсидии, се бори да изплати дълговете си. От престижната институция измислят какви ли не стратегии за допълнителни доходи. През последните няколко седмици опера Гарние се зае с редица нови дейности, за да диверсифицира приходите си: търгове, круизи със звездни танцьори и др.

https://twitter.com/i/status/1625239639685742592
Източник: Twitter

Едно от тези нестандарни решения за борба с кризата е споразумение с Airbnb, което предлага нощувка за двама в "Пале Гарние". От операта съобщават, че ще превърнат една от ложите в театъра в спалня с невероятна гледка към известната аудитория.

Снимка: Twitter

"Във Франция имаме късмет, че местните власти и държавата финансират културата. Те обаче сега ни казват, че трябва да се борят, за да запазят бюджета си за култура, защото насреща е бюджетът за здравеопазване и т.н. Операта е мрежата, в която работят най-много постоянни артисти в областта на сценичните изкуства", казват от "Форс мюзикал". 

Оперите често имат постоянни оркестри, хорове и/или балетни трупи, което означава много по-големи разходи за заплати и оперативни разходи от тези на театрите, отбелязват още от профсъюза, без да крият безпокойството си за това какво ще се случи през следващите години. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.