Сигнализирай!

Вулканична дейност след земетресенията уплаши Турция (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
22
0

Вулканична дейност след земетресенията уплаши Турция, съобщава БТА.

Появиха се твърдения за вулканична активност в планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на двата силни труса в Турция. Учени отидоха да изследват планината, за да проверят твърдението.

Информацията се разпространява от пост в Twitter, на който се вижда предполагаемата вулканична активност в планината Кушкаясъ в района на град Гьоксун. Постът предизвика тревоги и повдигна много въпроси.

Жертвите на земетресението в Сирия и Турция приближават 44 000

Геолози от различни турски университети и специалисти от центрове за изследване на земетресенията посетиха района, за да проверят твърдението. Делегация геолози и екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) пристигнаха на място с военен хеликоптер и извършиха проучвания.

https://twitter.com/i/status/1624603699061424129
Източник: Twitter

Геологът проф. Ахмет Йовгюн Ерджан обясни преди няколко дни наблюдаваното явление в планината Кушкаясъ като "вулканичен лахар". Той представлява кален поток с вулканичен произход, размесен с вода, вулканична пепел, пемза и различни минерали, които се движат много бързо. Според учения земетресението е задвижило магма на дълбочина 41 км и е задействало вулкан чрез изригване на горещ течен базалт при температура около 2000 градуса Целзий.

"Лавата, пепелта и водните пари разтопиха снега в планината и се стекоха към подножието ѝ със скорост 40-60 км/ч като горещ флуид заедно с калта от дълбоката пукнатина, образувана от земетресението в планината Кушкаясъ. Ако е имало селище, е щяло да бъде фатално. Това се нарича "вулканичен лахар", каза проф. Ерджан.

Специалнистите, изследвали района, са единодушни, че не се наблюдава вулканична дейност.

"В региона няма вулканична дейност", заяви проф. Чаглар Йозкаймак от университета Коджатепе, член на делегацията, изпратена на място. 

Известният специалист по земетресения Наджи Гьорюр е съгласен със заключението. Той също заяви, че предположенията за вулканична активност са неверни. "Геологията на региона не е съвместима с вулканична дейност", допълни той.

Видео: YouTube Optimus Prime

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.