Сигнализирай!

Зеленски няма да отстъпи територия в замяна на мир

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
17
0

Зеленски няма да отстъпи територия в замяна на мир. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за BBC.

Украйна няма да отстъпи от територията си, за да им мир с Русия. Според Зеленски подобна отстъпка би накарала Русия "да продължи да се връща".

Поводът за интервюто е маркирането на годишнината от пълната инвазия на руската армия в Украйна.

Президентът коментира, че въоръжаването на Украйна от Запада предвещава мира. "Разбира се, че модерните оръжия ускоряват постигането на мир. Оръжията са единствения език, който Русия разбира", посочи той.

Снимка: Wikimedia Commons

Пролетната офанзива на руската армия вече е започнала, спомена Зеленски. Той заяви, че украинските сили ще продължат съпротивата и могат да организират контраофанзива, ако имат достатъчно оръжие.

Обещанията на западните лидери за нова военна помощ още не са се спазили. Засега в Укарна не е постъпила такава. Доставките на танкове се очакват в рамките на седмици, а договорка за изтребители няма, въпреки че британският премиер Руши Сунак заяви при срещата си със Зеленски, че "нищо не е изключено".

Зеленски към Лукашенко

Украинският президент коментира и заканата на беларуския президент Александър Лукашенко, че страната му ще се включи в конфликта, ако и един укрански войник пресече границата. Миналата година Беларус бе използвана като плацдарм за настъплението на руските войски.

"Надявам се, че Беларус няма да се включи. Ако все пак го направи, ние ще се бием и ще оцелеем", заяви Зеленски.

Български военни ще участват в мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

Да се ​​позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение би било "огромна грешка", добави той.

В Бахмут са останали 6 хиляди жители

Жителите на Бахмут трябва спешно да напуснат града заради руския обстрел. Това заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

"Само за ден там загинаха петима цивилни и девет бяха ранени. В града се водят тежки сражения. По последни данни там са останали около 6 хиляди жители", коментира тя. Ако цивилните не напуснат града, излагат на риск себе си и близките си. Освен това затрудняват украинските военни, допълни тя.

Бахмут и околностите са арена на ожесточени сражения от месеци насам. Русия не спира с опитите си да превземе града. Според повечето анализатори това не би имало особено значение от военно-стратегическа гледна точка. Евентуално надмощие на руските сили там би имало по-скоро пропаганден ефект.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.