Сигнализирай!

Жертвите на земетресението в Сирия и Турция приближават 44 000

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
22
0

Жертвите на земетресението в Сирия и Турция приближават 44 000.

Издирвателно-спасителните операции продължават дванадесети пореден ден след бедствието на 6 февруари, предава Royal News. Надеждите за намиране на още оцелели обаче избледняват.

5 начина, по които земетресенията застрашават човешкото здраве

Броят на смъртните случаи, регистрирани в Сирия, вече достига 5800. Число, което почти не се е увеличило през последните дни.

Турската агенция за подпомагане AFAD съобщи, че броят на жертвите на земетресението в южната част на страната е нараснал до 38 044. В същото време броят на ранените се е покачил до 108 068.

Борбата за живот

Двама мъже бяха спасени след 260 часа, през които са били блокирани в срутена сграда в Антакия в Турция. Така новините за инстински чудеса продължават да идват.

Спасителните усилия са към своя край, но докато хората продължават да бъдат изваждани часове след земетресението, спасителите търсят оцелели с надеждата да намерят още. Студеното време обаче попречи на усилията. Проблемът е още по-сериозен в Сирия, където изпращането на помощ не е лесно поради логистични предизвикателства.

Припомняме, че на 6 февруари силно земетресение удари Южна Турция и Северна Сирия. Първото беше с магнитуд 7,7 градуса, а второто с магнитуд 7,6, последвано от хиляди силни вторични трусове, които причиниха голям брой жертви.

Мащабът на човешки загуби и разрушения доведе до вълнообразен ефект, като хората по целия свят се опитват да разберат защо земетресението в Турция и Сирия беше толкова смъртоносно. Както вече писахме, то беше с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. Часове по-късно беше съобщено за друго земетресение с магнитуд 7,5. Двете земетресения заедно доведоха до невъобразим мащаб на разрушения в двете страни.

А срутените сгради не бяха само стари. Хората са гневни, тъй като и новите блокове падаха като тесте карти. Най-малко 54 души са арестувани в страната за строителство на некачествени сгради.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.