Сигнализирай!

Тъжна вест: Напусна ни гениалният Петър Жеков

Gospodari.com
Gospodari.com
18.02.2023 г.
27
0

Тъжна вест: Напусна ни гениалния Петър Жеков. Един от най-великите български футболисти в историята издъхна на 78-годишна възраст. Паметта му бе почетена първо чрез Facebook страницата на ЦСКА-София. Той е носител на европейската Златна обувка през 1969 г. за най-много отбелязани попадения в един сезон на Стария континент.

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Ето какво написаха от "червения" клуб за своята легенда:

"Никога не ще те забравим!

Днес на 78 г. ни напусна един от най-вълшебните футболисти в историята на България – Петър Жеков. Гениален нападател, всеотдаен съотборник, човек с огромно сърце – каквото и да напишем за първия носител на Златна обувка, ще бъде недостатъчно, за да изразим поклона си пред таланта и приноса му към ЦСКА.

🤍Почивай в мир!

Клубът изказва най-искрени съболезнования към семейството и близките на Петър Жеков. Всички скърбим с вас!"

Петър Жеков е един от най-успешните футболисти в историята на България. Той е петкратен шампион и четирикратен носител на Купата на България с ЦСКА. Започва кариерата си в "Берое" Стара Загора, където за първи път става голмайстор на първенството. Именно със "зелените" той става първият футболист в историята на България, вкарал повече от 30 гола в един сезон. Според класацията на Международната федерация по футболна история и статистика той е под № 97 в първата стотица на голмайсторите в света.

През календарната 1968 вкарва цели 84 гола – 40 за първенство, 7 за Купата на Съветската армия, 1 за Балканската клубна купа, 12 за националния тим и 24 в неофициални срещи на България, Берое Стара Загора и ЦСКА. През 1970 г. вкарва два гола за ЦСКА срещу "Барселона", при победа на "армейците" с 4:1 в приятелски мач. Треньорът на "каталунците" Ринус Михелс обявява, че желае да стартират преговори за привличането на Жеков, но трансферът не е позволен от управляващите в България. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.