Сигнализирай!

Беларус въвежда смъртно наказание за държавна измяна

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
21
0

Беларус въвежда смъртно наказание за държавна измяна.

Членовете на Камарата на представителите на Народното събрание на Република Беларус вече подкрепиха проектозакон за това на второ четене. Първото четене беше на 7 декември миналата година, пише mil.in.ua.

Секретен доклад: Русия планира поглъщане на Беларус до 2030 година

Сега документът трябва да бъде одобрен от Съвета на републиката и след това предаден за подпис на президентa на страната.

Законопроектът позволява прилагането на смъртно наказание за длъжностни лица, заемащи публични длъжности, както и за военнослужещи. Основание за най-високата степен на наказание е извършване на престъплението по чл.356 от Наказателния кодекс - „Държавна измяна“.

Беларуските депутати предлагат задържането на заподозрените в държавна измяна, саботаж, шпионаж и заговор до 10 дни. Срокът на обвинителния акт ще е до 20 дни.

В същото време се предлага да бъдат освободени от наказателна отговорност лицата, които са участвали в подготовката на диверсии и нападения срещу институции, ползващи се с международна закрила, ако са допринесли за предотвратяването на тези престъпления.

Както отбелязва пресслужбата на Камарата на представителите, промените в законодателството се правят „за ограничаване на деструктивните елементи и за демонстриране на решителна борба срещу предателството“.

Властите вече разследват случаи на държавна измяна.

Така трима заподозрени в саботажа на железницата са изправени пред смъртна присъда. Това се съобщава на сайта на Следствения комитет.

По-конкретно обвиняемите са наречени „предатели на родината“, въпреки че процесът срещу тях все още не е започнал. Трима „железопътни партизани” са изправени пред екзекуция.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.