Сигнализирай!

Китай обмисля доставки на оръжия за Русия?

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
22
0

Китай обмисля доставки на оръжия за Русия?

Външният министър на азиатската държава заяви във вторник, че Пекин е "дълбоко загрижен" за конфликта в Украйна, който "се засилва и дори излиза извън контрол", предава AFP.

Поднебесната империя се стреми да се позиционира като неутрална страна във войната в Украйна. Но същевременно поддържа тесни връзки със своя стратегически съюзник Русия.

Пекин обеща да публикува предложение, насочено към намиране на "политическо решение" за прекратяване на войната. Това трябва да се случи преди първата годишнина от руската инвазия на 24 февруари.

Зеленски е уверен, че украинците удържат фронтовата линия (видео)

Съединените щати обвиниха Китай, че обмисля доставки на оръжия за Русия, но Пекин отрече твърденията.

„Измина почти година, откакто кризата в Украйна ескалира навсякъде“. Това каза китайският външен министър Чин Ган на конференция за глобалната сигурност в Пекин, цитиран от France24.

„Китай е дълбоко загрижен, че конфликтът се засилва и дори излиза извън контрол.

Цин призова "съответните страни да спрат да наливат масло в огъня възможно най-скоро". Както и "да спрат да прехвърлят вината върху Китай".

Пекин ще „предложи китайската мъдрост за политическото уреждане на украинската криза. И ще работи с международната общност за насърчаване на диалога и консултациите. Ще отговори на опасенията на всички страни и ще търси обща сигурност“, добави той.

А по отношение на самоуправляващия се остров Тайван, който Китай счита за своя територия и се зарече да превземе един ден, Цин призова страните „да спрат да вдигат шум, като викат „Днес Украйна, утре Тайван““.

Първият дипломат на Китай Ван И каза на Мюнхенската конференция по сигурността в събота, че по отношение на конфликта в Украйна Пекин е против атаки срещу атомни електроцентрали, против използването на биохимични оръжия и е готов да работи с всички страни.

Очаква се той да посети Москва за разговори. Посещенията на високо ниво следват обвиненията на американския първи дипломат Антъни Блинкен, че Китай може да "обмисля предоставянето на смъртоносна подкрепа" на Москва, варираща "от боеприпаси до самите оръжия".

Ръководителят на външната политика на ЕС заяви, че е предупредил Ван И на среща през уикенда, че всяка материална подкрепа за войната на Москва ще бъде "червена линия в нашите отношения".

"Той ми каза, че няма да го направят, че не планират да го направят. Но ние ще останем бдителни". Това каза Жозеп Борел пред журналисти преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.