Сигнализирай!

Ето каква позиция заяви България за Истанбулската конвенция в Брюксел

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
18
0

Ето каква позиция заяви България за Истанбулската конвенция в Брюксел.

На Съвета по общи въпроси в Брюксел страната ни е заявила "категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция", пише Свободна Европа.

Парламентарно представени партии водят кампания за дезинформация и оклеветяване на Истанбулската конвенция, а България е призована. Това са два от изводите на Европейския парламент, които засягат Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Този международен документ е известен като Истанбулска конвенция заради мястото, на което е бил приет.

Съветът е приел на заседанието си във вторник с квалифицирано мнозинство решение за присъединяване на Общността към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени, се казва в съобщението. Той е поискал Европейският парламент да изрази съгласие по въпроса.

Същевременно България е подчертала, че остава силно ангажирана в борбата срещу домашното насилие.

България в плен на коалицията “Бий”?

Снимка: БулФото

ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция настояха евродепутати

Още през 2020 г. България беше призована от Европейския парламент да направи необходимото, за да може да се ратифицира този документ. Истанбулската конвенция е съкратеното име, под което е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е първият международен документ, който събира на едно място различните мерки, които държавите по света могат да предприемат, за да намалят или да предотвратят насилието над жени.

Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ.

Снимка: БулФото

Опитът за ратифицирането на конвенцията вече години е повод за масова пропаганда с фалшиви новини. В началото на годината "скелетът" беше отново изваден от БСП, ГЕРБ и "Възраждане". На фона на поредица протести срещу домашното насилие и зачестили случаи на убийство на жени, Народното събрание отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.