Сигнализирай!

АПИ ще компенсира над 22 000 неправилно глобени шофьори

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
15
0

Поради нововъдения таван на санкциите за нарушения с тол такси и винетки, АПИ ще трябва да коменсира над 22 000 шофьори, разкрива "СЕГА".

Предишният парламент реши, че водачите няма да бъдат глобявани повече от три пъти годишно за неплатени винетки. Промените в Закона за пътищата бяха наложени заради случая в село Пролеша. Жителите са многократно сакнционирани за неплатени винетки, въпреки че решение на Министерски съвет ги освобождава от таксата за движение по пътя към столицата.
Оказва се, че в системата той продължава да се таксува, но никой не информира хората. В резултат, те започват да получават масови глоби, а някои са с над 30.

Какво се случва с казуса с винетките в Пролеша след законовите промени? (видео)

В други случаи, шофьорите са си платили винетната такса, но са допуснали грешка при въвеждането на данните за колата.

По данни от АПИ от 2019 г. насам, засегнатите шофьори са над 22 000, а сумата, която подлежи на компенсация е над 5 млн. лева.

Промените предвиждат и възможност за корекция на грешно въведени данни. Водачите на автомобили също ще бъдат компенсирани, в случай че са глобени.

"Според измененията в Закона за пътищата водачите няма да бъдат санкционирани за движение без е-винетка повече от три пъти годишно. Това означава, че ако в рамките на една календарна година едно пътно превозно средство е било регистрирано три пъти да ползва платената пътна мрежа без закупена винетка, последващо негово движение без платена такса няма да се счита за административно нарушение и няма да се санкционира", посочват от АПИ.

Системата

Заявленията за компенсация могат да бъдат подадени на сайта на АПИ или на място в агенцията

Национално тол управление: гр. София, бул. „Никола Петков" №86 или в 27-те областни пътни управления, както и на електронен адрес: info@bgtoll.bg

източник: https://www.bgtoll.bg/

Заявлението може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел „За нас", секция „Заявления".  Към него трябва да се приложат: копие от регистрационния талон на МПС-то; копие от документи, удостоверяващи извършено плащане на таксата; документи, доказващи основателността на искането за възстановяване на платената такса;удостоверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя; и пълномощно (в случай, че заявлението не се подава от собственикa или ползвател на ППС) с изрично посочване на банковата сметка, по която следва да се възстанови сумата.

Сумата трябва да бъде възстановена в рамките на пет работни дни.

Заявлението за корекция на данни може да бъде изтеглено от същото място. Към него трябва да бъдат представени и следните документи: свидетелство за регистрация на ППС, касов бон за купена електронна винетка, ако е платена в брой, банково извлечение за купена е-винетка, при плащане, извършено по банков път и пълномощно, в случай, че заявлението не се подава от собственик или ползвател на ППС. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.