Сигнализирай!

Ето кога България може да приеме еврото според заместник-председателя на ЕК (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
13
0

Ето кога България може да приеме еврото според заместник-председателя на ЕК - 1 януари 2025 г. Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис е на посещение у нас, съобщава NOVA.

За да бъде възможно това, България задължително трябва да покрие критериите от Маастрихт и европейския валутен механизъм. Към момента, главната пречка пред страната ни за присъединяване през 2024 г. е инфлацията.

Какво губи България от отлагането на приема в еврозоната?

"Тя подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

„На първо място трябва  да се укротят енергийните цени, тъй като основният двигател на инфлацията в България и Европа, са енергийните цени. Има интервенции на пазара, включително за природния газ, подготвя се структурна реформа за енергийния пазар. Това е един начин да се укроти инфлацията, като се насочим към нейните корени.
На второ място са мерките за подпомагане на икономиката. Важна е паричната политика. По нея също се работи за намаляване на инфлацията. Това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова мерките трябва да са временни или целенасочени”
, смята изпълнителният зам.-председател на ЕК. 

Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способства за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението”, допълва зам.-председателят.

Според него, забавянето на присъединяването ни е част от процеса.

„Наистина понякога европейския валутен механизъм се нарича „чакалня”. Както казах, важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. „чакалня”. Като например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, за да могат да се присъединят. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко”., пояснява той. 

Относно санкциите по закона "Магнитски", за Домбровскис на челно място седи борбата с изпирането на пари и укриването на данъци, като ЕС има собствен механизъм за действие.

"Както знаете, санкциите по закона „Магнтиски”, са санкции, наложени от САЩ. Когато обсъждаме ситуация в ЕС, ние имаме собствен санкционен списък, насочен към определени лица. Що се отнася до националното законодателство, той трябва да се прилага правилно.”, допълва Домбровскис.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.