Сигнализирай!

Евробарометър: Българите са последни в ЕС по подкрепа на санкциите срещу Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
12
0

Евробарометър: Българите са последни в ЕС по подкрепа на санкциите срещу Русия.

74% от анкетираните в ЕС подкрепят налагането на санкциите, в България одобрение изразяват 47 на сто. Това е най-ниският процент в блока след Словакия и Кипър, пише в. Дневник.

Последното проучване на Евробарометър, публикувано днес, почти една година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, показва продължаващата силна солидарност на европейците с Украйна и тяхната подкрепа за действията, предприети в подкрепа на страната и нейния народ. Гражданите на ЕС подкрепят също преобладаващо ускоряването на енергийния преход, по-специално инвестициите във възобновяема енергия и действията за намаляване на зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Докато инфлацията все още е основен проблем за европейците, подкрепата за еврото остава много висока.

Силна подкрепа за отговора на ЕС на нахлуването на Русия в Украйна

Гражданите на ЕС продължават да показват своята непоколебима солидарност с Украйна. 91% от анкетираните са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа. 88% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. Предоставянето на финансова подкрепа на Украйна се одобрява от 77%, докато налагането на икономически санкции на руското правителство, компании и физически лица печели подкрепата на 74% от интервюираните. Европейците продължават да подкрепят до голяма степен и забраната за излъчване на руски държавни медии.

Снимка: Евробарометър

Като цяло мнозинството от европейските граждани остават доволни от отговора на Европейския съюз на руското нахлуване в Украйна.

77% от респондентите в ЕС подкрепят обща политика за отбрана и сигурност между държавите от ЕС,  докато 16% са против. Освен това 80% смятат, че покупките на военно оборудване от държавите трябва да бъдат по-добре координирани. Според 69% ЕС трябва да засили капацитета си за производство на военно оборудване.

Снимка: Евробарометър

Огромна подкрепа за енергийния преход

84% от европейските граждани са съгласни, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руски енергийни източници възможно най-скоро. Те смятат, че ЕС трябва да подкрепи зеления преход, като инвестира масово във възобновяема енергия. 85% от европейците са убедени, че повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС.

Снимка: Евробарометър

95% от украинците вярват, че Украйна ще спечели войната

Притеснения за инфлацията и икономиката, но силна подкрепа за еврото

Гражданите на ЕС смятат нарастващите цени като един от двата най-важни проблема, пред които е изправен ЕС в момента.

Възприятието за ситуацията на европейската икономика остава непроменено от лятото на 2022 г. 40% я оценяват като „добра“, а 51% като „лоша“. Възприятието за положението на националната икономика също остава относително стабилно от лятото на 2022 г., като сега 35% го оценяват като добро, а 63% смятат, че е лошо.

В този контекст подкрепата за еврото остава на много високо ниво.

Освен това повече от половината от анкетираните смятат, че планът за възстановяване на NextGenerationEU може да бъде ефективен за отговор на настоящите икономически предизвикателства.

Снимка: Евробарометър

Европейците остават оптимисти за бъдещето на ЕС

47% от европейците са склонни да се доверяват на ЕС, а 32% са склонни да се доверяват на националните правителства.

Снимка: Евробарометър

45% от европейците имат положителна представа за ЕС , 36% неутрална и 18% отрицателна. И накрая, 62% казват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.