Сигнализирай!

Митрофанова отново се разсърди - този път заради счупената плоча на паметника на съветската армия

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
13
0

Митрофанова отново се разсърди - този път заради счупената плоча на паметника на съветската армия. Руският посланик определи случващото се като "богохулство". Само не разбрахме армейците ли са божества, или настоящият руски президент Владимир Путин.

Руското посолство у нас излезе с позиция по случая. В нея се зявява, че е богохулно да се посяга на монумента и така се оскърбява "подвигът на съветските воини, освободили България от нацизма".

"С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за "кафявата чума" в света.

Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято", заявяват от мисията, ръководена от посланик Елеонора Миторофанова.

Във варианта на руски език на позицията посегателството е определено като "кощунствено деяние". На български е използвана думата "богохулна". 

От посолството настояват българските власти да ликвидират последиците от "престъплението" и да накажат виновните.

Счупиха част от паметника на съветската армия в София (снимка)

Към момента се знае, че арестуваният мъж е задържан малко преди обед след сигнал. Той е заведен в Първо РПУ. Според първоначалната информация той е счупил част от плочите с надписа от страната на бул. "Цар Освободител". Използван е чук.

Паметникът често е обект на посегателства. Миналата пролет бе боядисан с дрон в цветовете на знамето на Украйна.

През юни ученик бе арестуван, защото бе написал "Save Ukraine" на монумента. Впоследствие съдът обяви задържането му за незаконно.

Преди няколко месеца паметникът бе надраскан с червена боя.

Районът около него е опасан с видеокамери. Миналата година бившият вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че държавата е поела ангажимент руското посолство и други мисии да се грижи за тези паметници.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.