Сигнализирай!

Разследване разкрива мащабите на опасно замърсяване в Европа и Великобритания

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
16
0

Разследване разкрива мащабите на опасно замърсяване в Европа и Великобритания, пише The Guardian.

Става въпрос за замърсители, известни като „вечни химикали“, които не се разграждат в околната среда, натрупват се в тялото и може да са токсични. Те са открити във високи нива на хиляди места в Обединеното кралство и Европа.

Проектът Forever Pollution е журналистическо разследване на 17 медии, сред които френският вестник Le Monde и британският The Guardian. Проучването е продължило няколко месеца.

Данните показват, че пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS), семейство от около 10 000 химикала, ценени заради своите незалепващи и почистващи свойства, са си проправили път във вода, почви и седименти от широка гама потребителски продукти, противопожарна пяна, отпадъци и промишлени процеси.

Две PFAS са свързани с редица здравословни проблеми. PFOA се свързва с рак на бъбреците и тестисите, заболяване на щитовидната жлеза, улцерозен колит, висок холестерол и хипертония. PFOS се свързва с репродуктивни заболявания, заболявания на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. При по-ниски нива PFAS се свързват с имунотоксичност.

Снимка: EcoLifeZone - Carbon Offsetting

Веществата са открити в около 17 000 обекта в Обединеното кралство и Европа.

От тях PFAS са открити при високи концентрации от над 1000 нанограма на литър вода на около 640 места и над 10 000 ng/l на 300 места.

Журналистите са изработили карта, която показва опасните зони. Сред тях езеро в Норвегия, река Дунав, чешка река и огромни площи в промишлени зони.

Локализирани са и 20 завода за производство на пер- и полифлуороалкили, включително пет във Франция, както и 230 фабрики, идентифицирани като потребители на PFAS. Има и производствени предприятия, които се намират основно в Германия, люлката на индустриалната химия. Следват Великобритания с три обекта, Италия с два, и Полша, Испания, Нидерландия и Белгия с по един, допълва френският вестник Le Monde.

„Тези видове концентрации предизвикват загриженост“, казва проф. Криспин Халсол, химик по околната среда в университета Ланкастър. Има риск добитъкът да получи достъп до замърсени води и тогава PFAS е в човешката хранителна мрежа, обяснява професорът.

Според експертите в силно замърсените райони местните власти трябва да извършват тестване, за да гарантират, че нивата на PFAS в местната продукция са безопасни. Това би помогнало да се определи дали са необходими ограничения при употребата на дива риба, миди и яйца от свободни кокошки.

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел” (РЕПОРТАЖ)

Снимка: Pixabay

Сериозен проблем е наличието на PFAS в подпочвените води. Ако се ползват от земеделци или като източник на вода, PFAS попада в питейната вода. Тогава е много трудно опасните за здравето вещества да бъдат отстранени.

Картата показва, че източниците на питейна вода в Обединеното кралство са били замърсени с PFAS. Компаниите за водоснабдяване казват, че химикалите не попадат в крайната чешмяна вода, тъй като първо или ще бъде смесена с друг източник за разреждане на PFAS, или ще бъде подложена на дезинфекция.

Агенцията по околна среда признава, че PFOS – за който е известно, че е токсичен за рибите и други водни обитатели, е навсякъде в околната среда. А наличието на PFOS в реките ще означава, че много от тях няма да отговарят на стандартите за качество на водата до 2039 г.

В Обединеното кралство се регулират PFOS и PFOA. А в ЕС има предложение PFAS да се регулират като един клас, вместо да се опитват да се справят с всяко вещество поотделно. Това обаче не се приема от експертите като положително.

Снимка: Pixabay

Европейската комисия с предложение за по-строги мерки срещу замърсяването

Европейската агенция по химикали казва, че около 4,4 милиона тона PFAS ще попаднат в околната среда през следващите 30 години. Освен ако не се предприемат действия.

Замърсяването с PFAS е подобно на замърсяването с пластмаса, тъй като тези химикали не се разграждат. Но за разлика от пластмасата PFAS са невидими.

В средата на януари здравните власти на Германия, Дания, Нидерландия, Норвегия и Швеция внесоха в Европейската агенция по химикали предложение. То е насочено към забрана на тези компоненти. Подкрепено е и от други държави, включително Франция, която наскоро представи свой собствен "план за действие".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.