Сигнализирай!

Близо 60 мигранти загинаха край бреговете на Калабрия

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
17
0

Близо 60 мигранти загинаха край бреговете на Калабрия. Те са издъхнали след инцидент с лодка, съобщава ВВС.

Най-малко 59 мигранти, включително 12 деца, загинаха. А десетки други се смятат за изчезнали, след като лодката им потъна в бурно море край Южна Италия.

Служители на Европол идват в България заради починалите мигранти

Корабът се е разпаднал, докато се е опитвал да акостира близо до Кротоне в неделя. На борда е имало мигранти от Афганистан, Пакистан, Сомалия и Иран.

Сред загиналите има бебе, съобщиха италиански власти.

Министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, който посети местопроизшествието, каза, че около 30 души може да са в неизвестност.

Телата бяха извадени от плажа в близкия морски курорт в района на Калабрия. Бреговата охрана съобщи, че 80 души са открити живи, "включително някои, които са успели да стигнат до брега след потъването".

Не е ясен точният брой на хората, които са били на лодката, отплавала преди дни от Турция.

Спасителните работници посочиха пред агенция АФП, че корабът е превозвал "повече от 200 души". Това би означавало, че повече от 60 души са в неизвестност.

Много от мигрантите бягат от много трудни условия, изтъкна президентът на Италия.

Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф се позова на съобщения, че повече от две дузини пакистанци са сред загиналите. Той нарече новината "дълбоко обезпокоителна и тревожна". И инструктира пакистанските дипломати да "установят фактите възможно най-скоро".

Съобщава се, че корабът е потънал, след като се е разбил в скали заради лошо време.

Един оцелял е арестуван по обвинения в трафик на мигранти, съобщи митническата полиция.

Италианският премиер Джорджия Мелони - избрана миналата година отчасти с обещание да спре потока от мигранти в Италия - изрази "дълбока скръб" и обвини за смъртта трафикантите.

„Нехуманно е да се разменят животите на мъже, жени и деца за цената на „билета“, който са платили в фалшивата перспектива на безопасно пътуване“, каза тя в изявление.

Дясното правителство на Мелони обеща да спре мигрантите да достигат до бреговете на Италия. И през последните няколко дни прокара строг нов закон, затягащ правилата за спасяване.

Карло Календа, бивш министър на икономиката на Италия, каза, че хората в затруднено положение в морето трябва да бъдат спасени "на каквато и да е цената". Но добави, че "маршрутите за нелегална имиграция трябва да бъдат затворени".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.