Сигнализирай!

Над половин милион души излязоха на протести в Мексико (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
23
0

Над половин милион души излязоха на протести в Мексико, съобщава bTV.

В Мексико се състояха най-големите протести до момента срещу президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, който пое поста в края на 2018 г. Повод за недоволството станаха намеренията на правителството да съкрати бюджета и персонала на независимата избирателна комисия.

Само в Мексико сити са протестирали повече от 500 хиляди души, по данни на организаторите. Броят на участниците се различава значително от данните на местните власти в столицата, контролирани от партията на президента Лопес Обрадор. Според тях демонстрантите са били 90 хиляди.

Миналата седмица мексиканският Конгрес прие мащабна реформа на Националния избирателен институт, обвиняван от държавния глава в корупция и неефективност.

Протестиращите са на мнение, че избирателните органи са заплаха за демокрацията.

69-годишният президент отрича неговите промени да отслабят мексиканската демокрация. 

Лопес Обрадор подчерта, че ще бъдат спестявани 150 млн. долара годишно и изрази несъгласие с разглеждането на промените като удар срещу демокрацията. Опонентите му обявиха намерение да обжалват във Върховния съд. Според тях реформата е опит на президента да остане на власт. Според тях закриването на хиляди работни места, посветени на независимостта на изборния процес, ще затрудни провеждането на свободни и честни избори. 

Помощник-държавният секретар на САЩ Брайън Никълс се включи в протестите късно в неделя. Той написа в Twitter, че избирателните реформи са "тест за независимостта на изборните и съдебните институции".

„Борим се да защитим нашата демокрация“, каза протестиращата Вероника Ечевария, цитирана от Reuters.

Протест срещу убийствата на журналисти в Мексико (видео)

Лопес Обрадор, чийто рейтинг на одобрение все още е 60% или по-висок в проучванията на общественото мнение, също така отслаби други автономни органи, които проверяват властта му. Основанието му е, че са източване на обществената кесия и са враждебни към неговия политически проект.

По-малки мирни демонстрации бяха организирани в няколко града.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.