Сигнализирай!

Арестуваха близо 200 души заради некачественото строителство в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
28
0

Арестуваха близо 200 души заради некачественото строителство в Турция. Това се случва след катастрофалното земетресение, което покоси страната по-рано този месец.

Новината съобщи турското министерство на правосъдието, цитирано от CNN.

Задържаха турски строител, престорил се на жертва на земетресенията

Около 50 000 души загинаха в Турция и Сирия след земетресението на 6 февруари. Министерството посочва, че 626 души са „заподозрени“, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени в резултат на трусовете. Някои от заподозрените загинаха при земетресението, докато полицията все още издирва други.

В събота министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви, че са събрани доказателства в хиляди сгради.

Повече от 5700 сгради в Турция са се срутили, според агенцията за бедствия на страната.

„Нещото, което поразява най-вече, са типовете срутвания – това, което наричаме срутване на палачинки. Това е типът срутване, което ние, инженерите, не обичаме да виждаме“. Това каза Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета Богазичи в Истанбул.

„При такива срутвания е трудно – както виждате – и много трагично да се спасяват животи. Това много затруднява работата на екипите за търсене и спасяване.”

Причинена от човека катастрофа?

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати. Това трябваше да гарантира, че модерните сгради ще издържат на големи трусове. Въпреки това много повредени сгради в засегнатия регион изглежда са били новопостроени.

Жителите и експертите сега се питат дали правителството не е успяло да предприеме необходимите стъпки за прилагане на строителните разпоредби.

Някои критици също поставят под въпрос периодичното одобрение от страна на турското правителство на така наречените „строителни амнистии“ – по същество законови изключения, които срещу заплащане прощаваха на предприемачите за изграждане на проекти без необходимите изисквания за безопасност.

Амнистиите имаха за цел да узаконят по-стари сгради, които са били издигнати без необходимите разрешителни. Те също така не изискват от разработчиците да приведат сградите си в съответствие с изискванията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.