Сигнализирай!

Български заводи възобновяват производството на съветско оръжие за Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
30
0

Български заводи възобновяват производството на съветско оръжие за Украйна. За това пише The New York Times във водещ материал, посветен на военната помощ за Киев във втората година от руската агресия.

Ето каква част от българите искат ЕС да продължи с военната помощ за Украйна

Авторите на материала фокусират вниманието си върху малките населени места Костенец и Сопот, чийто жители традиционно хранят топли чувства към Русия, но се оказват в помощ на Украйна и приемат на драго сърце вестта за възобновеното производство.

В края на Студената война

Заводите на „Терем“ и ВМЗ са спрели производството на 122-милиметровите боеприпаси през 1988 година, посочват журналистите Томас Гибънс-Неф, Джъстин Шек и Боряна Джамбазова. 35-години по-късно снарядите по съветски образец отново тръгват в поточните линии. За жителите на малките планински градчета със затихващи функции не е тайна предназначението им.

Българското оръжейно производство играе роля“ още преди разпадането на Съветския съюз, посочва изданието. Снаряжението намира пазар при всевъзможни клиенти, включително от двете страни на военни конфкликти. Такъв е примерът с ирано-иракската война.

След присъединяването ни в НАТО

При присъединяването на България в НАТО и ЕС тази практика не спира. От NYT наблягат на обстоятелството, че в последните години Русия втвърдява тона по отношение на България заради доставяните боеприпаси на бунтовниците в Сирия срещу подкрепяния от Москва президент Асад.

Това се случва и сега, когато вече втора година Киев отблъсква нападението на Русия предимно с помощта на съветско въоръжение. САЩ и Западна Европа не произвеждат такива продукти. А малкото държави извън Русия с подобни бази са предимно в орбитата на Москва.

Пътят на боеприпасите до Украйна

На централно ниво България не иска да се афишира като доставчик на боеприпаси за Украйна - формално, Кирил Петков описа за първи път усилията на правителството да помогне на Киев едва в интервюто си за Die Welt преди седмици. А БСП и Корнелия Нинова продължават да твърдят, че страната не е изнесла "един патрон" към Украйна.

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

Правителството разрешава експорт на боеприпаси за други страни от ЕС, вкл. Полша. Когато оръжията стигнат там, вече могат да бъдат пренесени към Украйна без намесата на официална София.

„Брокери с пари от САЩ изкупуват продукцията от боеприпаси на фабрики в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния. А Великобритания е създала тайно звено за въоръжаване на Украйна, според документ, с който разполага New York Times, и според данни на длъжностни лица, запознати с работата на структурата“, посочва NYT.

Путин: С доставката на оръжие за Украйна Западът става съучастник

САЩ също увеличават своето военно производство шесткратно в последните месеци, но повечето от боеприпасите им са за гаубиците от стандарт на НАТО, които бяха предоставени на Украйна.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.