Сигнализирай!

Въпреки неуспеха, България запазва шансове за Евробаскет

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
23
0

Въпреки неуспеха, България запазва шансове за Евробаскет. Националите ни спечелиха срещу Португалия с 90-82, но това се оказа недостатъчно за продължаване към същинския кръг на квалификациите. Това обаче не означава, че нашите ще пропуснат Европейското първенство след три години. Героичните усилия на Александър Везенков не стигнаха, но той бе отличен за пореден път и от Евролигата.

Снимка: БФБ

"Лъвовете" бяха изключително близо до постигането на желаната крайна разлика в препълнената Арена "Ботевград". Всъщност 4:40 минути преди края те водеха комфортно със 17 точки. Няколко грешки в последната минута обаче позволиха на португалците да се върнат в мача. Те съкратиха пасива си на осем след неспортсменско нарушение на Александър Везенков, което го изкара от мача.

Везенков е тук – “лъвовете” атакуват Евробаскет срещу Португалия

До онзи момент той бе лидера, който очаквахме да видим. Крилото бе топ реализатор в мача с 30, като от първата спорна топка той доминираше на паркета. Везенков бе автор на 11 от първите 13 точки на България. В последната атака от мача обаче, когато той не вече не бе на линия, натурализираният гард Коди Милър-Макинтайър се нагърби със стрелбата, която можеше да ни прати напред. Тя обаче бе почти от центъра и логично бе пропусната.

Така сега отиваме в следващата фаза на предквалификации. Там ще бъдем съперници с отпадналите от първия етап, както и от този. Това са общо 12 отбора, които ще бъдат разделени на 4 групи. Победителят от всяка от тях ще се класира напред. Най-сериозното име в тази фаза е това на Хърватия, но има и други опасни отбори като Румъния, Словакия, Дания и Норвегия.

В същото време наградите за Александър Везенков не спират да валят.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1630161069913112576

Той бе обявен за Най-полезен играч в Евролигата за месец февруари. За българина това е втори такъв приз за сезона и трети в кариерата му. Първото си подобно отличие той получи през януари миналата година. Разликата от 13 месеца между три награди е най-малката, регистрирана в историята на Евролигата.

През февруари Олимпиакос победи като гост Фенербахче с 93:73 след 12 точки и 12 борби на Везенков, надделя у дома над Анадолу Ефес със 76:70 с 23 точки на българина, спечели срещу АЛБА Берлин като гост с 93:60 след 28 точки и 13 борби на национала, а след това той вкара 20 точки при успеха като гост над Валенсия с 92:85.

Видео: MAXSPORT

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.