Сигнализирай!

Мегаземетресение до дни прогнозира сеизмологът, предсказал труса в Турция (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
19
0

Мегаземетресение до дни прогнозира сеизмологът, предсказал труса в Турция.

Нови трусове може да ударят руските територии в Далечния изток през март. Това прогнозира Франк Хугербитс в YouTube канала на Solar System Geometry Survey.

Ученият, който предупреди за опустошителното земетресение в Турция и Сирия, обясни, че предстои сближаване на критичната геометрия на Земята - Меркурий и Сатурн на 2-5 март. Затова според него на 3-4 март или 6-7 март  Земята може да бъде ударена от „мегаземетресение” с магнитуд 8,5 и повече, пише Novini.bg.

https://www.youtube.com/watch?v=Ntd24t68ex4

Западната част на Тихия океан е вероятният център на труса.

„От Камчатка, Курилските острови и Япония на север, над Филипините, а също и над Сулавеси, Халмахера, може би дори над морето Банда, Индонезия”, прогнозира Франк Хугербитс.

Той очаква сеизмично събитие още през първата седмица на март.

„Може да видим силно или много силно сеизмично събитие, затова всичко трябва да се постави в повишена готовност. Ако се намирате в земетръсен район, винаги се нуждаете от план за действие при извънредни ситуации. Когато земята започне да се тресе, трябва да можете да излезете от къщата или сградата много бързо. Това ще спаси животи", казва сеизмологът.

Експертите посочиха коя страна ще бъде засегната от силно земетресение

Припомняме, че с формулировката „рано или късно“ на 3 февруари Хугербитс прогнозира, че силно земетресение с магнитуд 7,5 ще се случи в Южна Турция на границата със Сирия.

Снимка: iStock

Над 50 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия.

Опустошителното земетресение от 7,8 удари граничните райони на южната ни съседка на 6 февруари. Последваха десетки труса, някои от които над 6 по скалата на Рихтер.

Мнозина се опасяват, че унищожителните земетресения са предизвикали тектонично напрежение в цяла Турция, пише “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. А Истанбул, който се намира на 1000 километра от епицентъра, е особено застрашен. Градът, който е разположен върху северозападния край на Анадолската тектонска плоча, наистина е заплашен от силни трусове. Но това няма общо с последните земетресения в Турция. 

Истанбул е един от най-големите градове в света, който винаги е бил изложен на огромен риск от земетресения, тъй като се намира точно на Северноанадолския разлом, обяснява изданието. Анадолската плоча, върху която е разположена почти цяла Турция, се измества на запад със скорост около два сантиметра годишно спрямо гигантската Евразийска плоча.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.