Сигнализирай!

Оповестиха подробности за бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
13.04.2023 г.
18
0

Оповестиха подробности за бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Проектът за създаването му бе публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство. 68 медици ще работят в новата институция. Ресорният министър Асен Меджидиев обяви, че кандидатите за обучение са набрани.

Въвеждането в експлоатация на национална система за HEMS ще скъси времето за реакция на екипите за спешна медицинска помощ и ще повиши качеството на оказваната в необходимия обем медицинска помощ на пациенти със спешни състояния . Създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздух ще присъедини страната към европейската система на HEMS, ще подобри готовността на системата за спешна медицинска помощ за реагиране при кризи и преодоляване последствията от природни бедствия и крупни аварии.

Снимка: iStock

Новият Център за спешна медицинска помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират планираните за покупка медицински хеликоптери. Те ще бъдат в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер.

Чрез центъра ще се оказва лекарска помощ на болни и пострадали при инциденти, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира съвместни дейности между здравното министерство, авиационния оператор, МВР и други държавни структури. Годишната му издръжка ще струва около 8 и половина милиона лева.

Най-после подписаха договора за доставка на медицински хеликоптери (видео)

Здравният министър, който посети Монтана и обяви, че в местната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки. Първите медици за помощ по въздух започват с обучението, съобщи БНР.

"Много желаещи има. Програмата е готова. След седмица започваме обучението, което ще бъде десетдневно и ще се провежда във ВМА", посочи здравният министър.

Държавата планира и разкриването на два нови филиала на спешната помощ във връзка с предстоящия туристически сезон. Филиал на спешната помощ ще бъде разкрит в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще осигуряват денонощна медицинска помощ. В родопския град Сърница, близо до язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари - 20 души. Към момента там има спешна помощ само през деня, а при нужда се вика линейка от Велинград.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.