Сигнализирай!

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината

Gospodari.com
Gospodari.com
16.04.2023 г.
22
0

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта, припомня NOVA. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Снимка: БулФото

Пристигна Благодатният огън от Йерусалим (видео)

"Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението". Това се казва в патриаршеското и синодално послание на патриарх Неофит.

Стотици поклонници от цялата страна се събраха тази нощ в Бачковския манастир, за да посрещнат Христовото Възкресение. Пасхалното богослужение продължи до 03:00 часа след полунощ и беше водено от игумена епископ Синоний.  В словото си той призова за мир и благоденствие.

В понеделник  на втория ден от Великден се изнася чудотворната икона на Света Богородица и на ръце се носи в местността, където е била открита преди два века.

Честито Възкресение Христово! Пожелаваме ви здраве и благоденствие. Светли празници!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.