Сигнализирай!

Първа голяма европейска медия се отказа от Twitter

Gospodari.com
Gospodari.com
19.04.2023 г.
19
0

Първа голяма европейска медия се отказа от Twitter. Става дума за шведското радио, съобщава Reuters.

Това е първият голям европейски обществен оператор, който се присъединява към три от Северна Америка, отказали се от социалната мрежа през изминалата седмица.

Twitter вече не е Twitter

Решението му е взето, защото Twitter е загубил значение за шведската аудитория. Оттам не обвиниха новата политика на социалната мрежа под ръководството на Илон Мъск да обозначава повече обществени радио- и телевизионни оператори като финансирани от правителството.

„Публиката просто е избрала други места, където да бъде. И затова Sveriges Radio сега избира да деактивира или изтрие последните си останали акаунти“. Това коментира Кристиан Гилингер, ръководител по социалните мрежи в Шведското радио, в публикация в блог.

Американските телевизионни оператори NPR и PBS и канадската CBC напуснаха Twitter през изминалата седмица. Това стана, след като компанията добави нови етикети към техните акаунти, определяйки ги като „Медия, финансирана от правителството“.

Тази промяна досега изглежда е прилагана в Северна Америка, но не и в Западна Европа. Там Шведското радио, британското BBC и други вместо това са означени като „публично финансирани“. Гилингер обаче каза, че Шведското радио не е имало проблем с определянето му.

Големите западни радио- и телевизионни оператори твърдят, че има ясна разлика между тези, които получават публично финансиране, но са редакционно независими, и тези, които се управляват от правителствата.

Най-голямата радиокомпания в Швеция със 7,4 милиона седмични слушатели през 2021 г., Шведското радио е в Twitter от 2009 г. Оттам посочват, че интересът на шведите към Twitter е намалял, цитирайки доклад, според който само 7% от хората в страната използват Twitter ежедневно в сравнение с 53% за Facebook и 48% за Instagram.

Гилингер изтъкна, че повечето акаунти ще бъдат изтрити, а други ще бъдат обозначени като неактивни. Индивидуалните репортери, работещи за Sveriges Radio, все още са свободни да използват Twitter, както искат.

Той каза, че е тревожно обаче, че Twitter е намалил работната си сила и че това може да повлияе негативно на способността му да се справя с ботове, дезинформация и насаждащо омраза съдържание.

Twitter под ръководството на Мъск вече не управлява пресслужба, която да отговаря на искания за коментар.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.