Сигнализирай!

Производителите на олио: Искаме си евтиния слънчоглед от Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
21.04.2023 г.
26
0

Производителите на олио: Искаме си евтиния слънчоглед от Украйна. Заради временните мерки за либерализиране на търговията вносът от там е забранен.

Донев: Ако продължим да внасяме храни от Украйна, ще има тежки последици за бизнеса у нас

Производителите на олио скочиха срещу временната забрана. На свой ред те обявиха, че са заплашени от фалити и ще има негативни последици за цялата икономика от тази мярка.  И противно на зърнопроизводителите, и на земеделския министър, твърдят, че у нас няма толкова голямо количество суровина за преработка.

"Временните мерки за ограничаване на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България. Предвид наложените тази седмица от правителството на България ограничения за внос на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с ЕК на циклични превантивни мерки в рамките на ЕС, опасенията ни са, че без национална позиция по отношение на всички засегнати сектори от икономиката, може да се постигнат нежелани и силно негативни последствия за нашия сектор", казва становище на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар, посочва Яни Янев, председател на сдружението. Икономически последствия от забранения украински внос ще намалят генерирания БВП от сектора, да доведат до затваряне на предприятия, работа с намален капацитет и по-малко нает персонал, пише СЕГА.

Производителите на олио виждат и друга опасност - забраната за внос на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни, които са традиционни пазари за българското олио. Така българското слънчогледово олио ще отиде в трети страни, където ще се продава на по-ниски цени. Както и един важен пазар ще бъде загубен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.