Сигнализирай!

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2023 г.
13
0

Британска компания тайно снабдявала Ким Чен Ун с цигари. British American Tobacco трябва да плати 635 милиона долара плюс лихвите на американските власти, след като дъщерно дружество призна, че продава цигари на Северна Корея в нарушение на санкциите, пише BBC.

Американските власти заявиха, че нарушението е свързано с дейността на компанията в Северна Корея между 2007 и 2017 г.

"Дълбоко съжаляваме за неправомерното поведение", казва ръководителят на British American Tobacco Джак Боулс.

САЩ наложиха строги санкции на Северна Корея заради нейните ядрени и балистични ракетни дейности.

Снимка: iStock

British American Tobacco е една от най-големите тютюневи мултинационални компании в света и една от 10-те най-големи компании в Обединеното кралство. Тя притежава големи марки цигари, включително Lucky Strike, Dunhill и Pall Mall.

В изявление компанията каза, че е сключила споразумение за отложено наказателно преследване. От Министерството на правосъдието посочват, че British American Tobacco е участвала и в заговор за измама на финансови институции, за да ги накара да обработват транзакции от името на севернокорейски субекти.

Известно е, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е страстен пушач. Миналата година САЩ се опитаха да накарат Съвета за сигурност на ООН да забрани износа на тютюн за Северна Корея. Но бе наложено вето от Русия и Китай.

Снимка: iStock

На брифинг във вторник помощник-главният прокурор на Министерството на правосъдието Матю Олсен обясни, че споразумението е „кулминацията на продължително разследване“. Той го описва като „най-голямото санкционно наказание за Северна Корея в историята на Министерството на правосъдието“.

Той каза, че британската компания е участвала в "сложна схема за заобикаляне на санкциите на САЩ и продажба на тютюневи изделия на Северна Корея" чрез дъщерни дружества.

Между 2007 г. и 2017 г. тези трети страни са продали тютюневи изделия на Северна Корея и са получили приблизително 428 милиона долара.

Обвинения са повдигнати срещу севернокорейския банкер Сим Хьон-Соп и китайските посредници Чин Гуоминг и Хан Линлин за улесняване на продажбите на тютюн за Северна Корея.

Определена е награда от 5 милиона долара за всяка информация, водеща до ареста или осъждането на Сим. И награда от 500 000 долара за всеки от другите двама заподозрени.

Те са обвинени в закупуване на тютюн на листа за севернокорейски държавни производители на цигари и фалшифициране на документи. Целта - да подмамят американските банки да обработят транзакции на стойност 74 милиона долара. Севернокорейските производители, включително един, притежаван от военните, са спечелили около 700 милиона долара благодарение на тези сделки.

https://www.youtube.com/watch?v=rpMvbv27aKY

Пхенян от години се сблъсква с множество строги санкции в отговор на изстрелванията на балистични ракети и ядрените опити. Това обаче не попречи на Ким да продължи да развива оръжейната програма на страната.

Какво е известно за дъщерята на Ким Чен Ун?

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.