Сигнализирай!

Керамичен съд за съхранение на стволови клетки изобретиха в Дебелец

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2023 г.
10
0

Керамичен съд за съхранение на стволови клетки изобретиха в Дебелец. Това е най-новото революционно изобретение на ИКПМ.

Българско изобретение помага за по-добра диагностика на рака на гърдата (видео)

Керамичен съд, обшит със силициев диоксид, ще съхранява стволови клетки. Новата технология ще позволи материалът да не се променя, тъй като не се изисква допълнително да се поддържа определена температура за охлаждане, пише Borba.bg.

снимка: Borba.bg

Институтът е изцяло на самоиздръжка, до момента не е получавал средства по програми. Каквото спечели, влага в новите продукти, привличат се специалисти и от други институти, защото една иновация поражда друга. Благодарение на съдействието на БАН, изобретателите от Дебелец поддържат високо международно ниво и признание. Институтът в градчето има собствена производствена база, но когато е необходимо, се кооперира с колеги от машиностроителния бранш.

Освен керамичното изобретение за стволови клетки, учените са започнали да извличат катран от зелен тютюн, което е довело до появата на нов вид листа с ниско съдържание на никотин. Продуктът се използва както за производство на гориво, така и за безвредни цигари. Голям интерес към тази технология са проявили от Индия, която е един от най-големите производители на тютюн в света. Мнението им е, че изобретението е революционно и дори искат да закупят патента. 

Един от иновационните продукти, разработен преди няколко години, е керамичен пчелен кошер. Той има патент за световно изобретение. От миналата година продуктът е на международния пазар, има поръчки на мостри от Израел, Южна Африка, Америка.

Институтът по керамично и пътно машиностроене в Дебелец на 2 май ще отбележи 60 години от създаването си.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.