Сигнализирай!

Откриха древна магистрала на 7000 години на дъното на Адриатика (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2023 г.
18
0

Археолози откриха праисторическа магистрала на дъното на Адриатическо море, 7000 години след като е била построена, показва LADbible.

Пътят от каменната ера е възможно някога да е свързвал сега потопено неолитно селище с остров Корчула.

Преди това Корчула е бил прикрепен към континентална Хърватия. Островът се отделя преди около 8 000 г. в следствие на повишаване на морското равнище в края на последната ледникова епоха (около 12 000 г. пр. н. е.).

Археолозите смятат, че широкият 2 метра път е построен от древна култура на Хвар. Те се натъкват на откритието на около 7 метра дълбочина, след като разглеждат сателитни изображения на водата около потопения неолитен обект Солине, край бреговете на Корчула. Той е част от Адриатическия архипелаг.

източник: facebook/Sveučilište u Zadru

Хърватия влезе в еврозоната и Шенген

Учените предполагат, че магистралата е построена от т.нар. Хвар-Лисичичи, за да се стигне от Солине до Корчула. Това е неолитна култура от източното адриатическо крайбрежие, наречена на името на острова.

Радиовъглероден анализ на селището Солин и намерена запазена дървесина предполагат, че пътят датира от около 4900 г. пр. н. е. На мястото са намерени и кремъчни остриета, остриета от каменни брадви и останки от жертвоприношения.

Въпреки че са погребани под хилядолетна тиня, за археолозите е очевидно, че каменните плочи са внимателно положени, за да осигурят безопасно преминаване.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.