Сигнализирай!

Кипър и Малта лишават руснаци от "златни паспорти"

Gospodari.com
Gospodari.com
13.05.2023 г.
15
0

Кипър и Малта лишават руснаци от "златни паспорти".

Двете страни отнеха гражданството, получено в замяна на инвестиции от десетки руски граждани и членове на техните семейства, които са обект на санкции от ЕС. Der Spiegel съобщава, че в отговор на искане на члена на Европейския парламент Мориц Кернер, Кипър анулира девет „златни паспорта“, издадени на руски граждани, които са били санкционирани. Както и други 34 паспорта, принадлежащи на техните роднини.

Руски топ банкери са получили златни паспорти

Малта пък отне гражданството на двама санкционирани руски граждани, пише meduza.io.

Хората, които забогатяха при Путин, „трябва да усетят последствията“, коментира Кернер. И добави, че „тези, които са в санкционния списък на ЕС, не заслужават тукашно гражданство."

През март 2022 г. Европейската комисия призова Кипър и Малта да спрат програмите си за „златен паспорт“. Това се случи скоро след началото на пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна. Както и да отнемат гражданството на руски граждани, фигуриращи в списъка със санкции.

Както Der Spiegel отбелязва, въпреки че руските граждани вече не могат да получат „златен паспорт“ от Кипър или Малта, все още има начини да пътуват свободно в ЕС. Вануату и Черна гора, например, предоставят гражданство в замяна на инвестиции. А паспортите на двете страни позволяват безвизово пътуване до ЕС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.