Сигнализирай!

Прогноза: Нацията ни ще изчезне след 100 години

Gospodari.com
Gospodari.com
16.05.2023 г.
16
0

Прогноза: Нацията ни ще изчезне след 100 години. За десетилетие - ражданията са намалели с над 10 хиляди годишно. От над 67 хиляди през 2013-а, до под 57 хиляди. Тревожната прогноза е на експерти от КНСБ, съобщи bTV.

За 10 години животът на нацията ни се е съкратил с 82 години, изчислява главният икономист на синдиката и директор на ИССИО Любослав Костов, който прави личен анализ на демографската ситуация в България през последните 10 години – от 2013 до 2023 г.

Статистиката сочи, че едва седем на сто от българските имат по три деца. С по две са близо половината, а останалите с по едно. Расте и средната възраст за първо дете.

Населението на България намалява с “един Ловеч” всяка година (видео)

Снимка: iStock

Условията на живот са основен фактор за отглеждането на дете.

“Това е нашата трета национална катастрофа, трябва да говорим за демографска катастрофа. Това е дългосрочен проблем, вече повече от 30 години. Никой няма интерес да го адресира, тъй като мандатът на един политик е 4-5 години и той не вижда своя политически дивидент”, посочи той.

Костов уточни, че населението на България намалява с около 60 000 души всяка година. На ден се раждат 28 души по-малко и умират 41 души повече спрямо 2013 година, коментира още той.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.