Сигнализирай!

Стана ясно дали ПП-ДБ ще подкрепят кабинет на Габриел (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.05.2023 г.
21
0

Стана ясно дали ПП-ДБ ще подкрепят кабинет на Габриел.

„Няма да подкрепим първия мандат. Започваме да работим за втория, който го виждаме като единствената алтернатива България да не ходи на шести избори". Това обяви Кирил Петков след среща на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ, предаде NOVA.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/922974398978830/

Нинова: БСП се оттегля от преговорите за първия мандат

Христо Иванов отбеляза, че започват консултации с всички политически сили в парламента за тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията.

„Ситуацията от последните дни потвърждава нашата позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока промяна в Конституцията по отношение на ВСС и Прокуратурата”, каза още Христо Иванов.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

И допълни: „Всичко останало дава къси съединения, така че ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която да се формира конституционно мнозинство, за да бъде реализиран вторият мандат”.

От коалицията обясниха, че ще разговарят с всички сили в парламента.

Новата коалиция обяви още след изборите, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС. И правителство, в което има министри от ГЕРБ, припомня в. Дневник. Ден след срещата с номинираната за премиер Мария Габриел съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че може би решението трябва да се обсъди отново и това ще бъде направено.

Ситуацията обаче се промени в понеделник. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че прекратява разговорите с ГЕРБ за подкрепа за правителство.

За момента от ГЕРБ не са коментирали дали ще опитат да направят кабинет при така създалата се ситуация. При отказ за подкрепа от БСП, ПП и "Възраждане", гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН са 116. Правителство се избира с обикновено мнозинство. Необходими се гласовете "за" на поне 121 депутати, ако всички 240 са регистрирани и гласуват.

Ако все пак победителите в изборите върнат на президента папката с мандата с предложение за състав и структура на Министерския съвет, той трябва да бъде подложен на гласуване в Народното събрание. Това може да бъде най-рано на 25 май.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.