Сигнализирай!

Майката на Буда остава за месец в психиатрията в Пловдив

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2023 г.
20
0

Майката на Буда остава за месец в психиатрията в Пловдив. Окръжният съд в Пловдив окончателно реши да остави 43-годишната Галя Танева в Центъра за психично здраве. Престоят ѝ там ще продължи 30 дни, пише Марица.

Галя Танева ражда детето си в своя дом в село Иван Вазово. Тя решава да му даде името Буда и да го отглежда извън системата, като отказва да му издаде акт за раждане. Заради подаден сигнал за отглеждане в лоши условия, властите отнемат детето и го настаняват в приемно семейство, а майката е изпратена в диспансер. Преди социалните да го отнемат от жената, детето нямаше издаден акт за раждане и ЕГН.

Отнеха детето на родилата вкъщи майка – отказа да го регистрира в „дяволската система“

В четвъртък Танева се изправи пред магистратите за втори път, за да обжалва решението на първоинстанционния съд. Магистратите от Районния съд също прецениха по-рано, че майката на Буда трябва да остане в Центъра за психично здраве.

Трима адвокати оспориха взетото решение от районните магистрати за принудително настаняване. 

В крайна сметка съдебният състав бе категоричен, че Галя следва да бъде настанена за месец в Центъра за психично здраве в Пловдив. 

Тя вече е лежала седмица в отделението със строг режим, остават ѝ още три. Това означава, че на 9 юни би следвало да бъде освободена. 

Около 30 души се бяха събрали пред Съдебната палата в четвъртък, за да подкрепят Галя.  Те не бяха допуснати до залата, тъй като заседанието протече при закрити врата.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.