Сигнализирай!

България остана единствената държава в ЕС, която не подкрепя Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2023 г.
17
0

България остана единствената държава в ЕС, която не подкрепя Украйна. При откриването днес в Брюксел на Съвета на ЕС на министрите на отбраната, България видя, че вече е напълно самотна в Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Това е така, защото страната ни отказа да подкрепи колективно закупуване на боеприпаси за Украйна. Дания се включи за първи в заседание на агенцията. Това става след като на 23 март реши да участва във всичките ѝ проекти, дейности и работни групи.

В агенцията вече членуват 27 държави, съобщава "Сега". Дания стоеше настрана, защото имаше право на дерогация, от което обаче се отказа. От държавите в ЕС отсъства Ирландия. Това е така, тъй като тя има неутрален статут, който не ѝ позволява да членува във военни организации. Но за сметка на това участва Норвегия, която не е член на ЕС.

България - аутсайдер

На Европейския съвет в края на март президентът Румен Радев оправда нежеланието си да подкрепи общата инициатива за логистична подкрепа на Украйна. Той заяви, че тя фигурира в група на 9 държави в ЕАО, които се въздържат. Оттогава всички се присъединиха без България.

Латвия критикува България за отказа да изпрати оръжие на Украйна

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел направи изявление.

"В качеството си на ръководител на Агенцията приветствам топло Дания в ЕАО. Особено в момент, когато ЕС открива нови пътища за сътрудничество в областта на отбраната със съвместното закупуване на боеприпаси, развитието на способностите и иновациите за бъдещето."

Решението е резултат от референдум на Дания през юни 2022 г. за отмяна на отказа ѝ от участие в европейската отбрана.

За дневния ред на днешното заседание Борел също имаше какво да каже.

"Ще направим преглед на доставките на боеприпаси за Украйна и ще обсъдим Европейския инструмент за мир. Държавите членки ни предоставиха фактури за 10 млрд. евро, което е значително повече от очакваното. Така че с 3,5 млрд. евро вече успяхме да мобилизираме оръжейни доставки на стойност 10 млрд. евро". 

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви на 23 март:

"Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и Дания трябва да участва пълноценно в сътрудничеството. С членството си в Европейската агенция по отбрана сега сме една стъпка по-близо. Агенцията по отбрана играе специална роля в подкрепа на сътрудничеството между държавите членки и ние с нетърпение очакваме да допринесем за това. Международният ред се променя бързо и демократичните ценности са подложени на натиск. Украйна продължава да се нуждае от масирана подкрепа от страна на съюзниците, включително от боеприпаси, за да се противопостави на руската агресия."

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.