Сигнализирай!

Гешев поиска да е с адвокат пред съдебния съвет (на живо)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2023 г.
22
0

Главният прокурор Иван Гешев поиска да е с адвокат пред Висшия съдебен съвет, съобщава "Дневник".

Гешев и заместниците му, включително и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, са поканени днес на извънредното заседание на пленума на ВСС. Те ще бъдат изслушани от членовете на кадровия орган и служебния министър на правосъдието Крум Зарков. В началото на седмицата главният прокурор поиска заседанието да бъде на закрито.

Изслушването е по повод на сигнала на Сарафов, че главният прокурор е записал тайно члена на ВСС Йордан Стоев и е разпространил този запис на среща със заместниците си на 15 май. По този начин, според Сарафов, той е уронил престижа на съдебната власт. Това се явява едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Гешев лично разпоредил кой да надзирава разследването за “атентата” му

Втора точка от извънредното заседание предвижда членовете да се произнесат дали е допустимо искането на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняването на главния прокурор. Според тях, чрез действията си по разследването около взрива до автомобила му, Гешев също е накърнил престижа на съдебната власт.

От своя страна главният прокурор твърди в свое становище, че не е извършил никакви нарушения на служебните си задължения. Според него той е имал качеството на пострадал. В същото време той не е бил главен прокурор към момента поради определен от него заместник.

Междувременно четирима членове на прокурорската колегия внесоха второ искане за отстраняването на Гешев. То е заради изказванията му свързани с "политическия боклук" в Народното събрание.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.