Сигнализирай!

Роджър Уотърс се забърка в нов скандал - появи се с нацистка униформа в Берлин

Gospodari.com
Gospodari.com
26.05.2023 г.
26
0

Роджър Уотърс се забърка в нов скандал - появи се с нацистка униформа в Берлин. Германската полиция обяви в петък, че е започнала разследване срещу съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс, след като се е появил с нацистка униформа и имитация на картечница на концерт в Берлин, съобщи Reuters.

Видеоклипове и снимки от концерта предизвикаха възмущение в социалните мрежи. Известният певец и басист е облечен в дълъг тренчкот с ярки ленти на ръцете. На кадрите се вижда, че по време на концерта с големи букви на екран е изобразена Ане Франк - една от жертвите на Холокоста. Недоволство изразиха и от Министерството на външните работи на Израел. Ето какво написа институцията в профила си в Twitter:

„Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, Берлин), осквернявайки паметта на Ане Франк и шестте милиона евреи, убити по време на Холокоста".

https://twitter.com/Israel/status/1661272469238435840

Други пък го защитиха. Според защитниците изпълнението е пресъздаване на сатирични сцени от филма на хитовия албум на групата "The Wall". Облеклото включва подобна на свастика емблема, направена от два кръстосани чука - иконография, която се появяваше и върху костюмите във филма от 1982 г. с участието на Боб Гелдоф.

https://twitter.com/josephattard02/status/1662024242148286465

Нацистките символи, знамена и униформи обаче са забранени в Германия. Затова срещу 79-годишния британец се води разследване, съобщиха от полицията.

Костюмът, носен от Уотърс, "се смята за способен да накърни достойнството на жертвите, както и да одобри, възхвали или оправдае насилственото и произволно управление на нацисткия режим по начин, който нарушава обществения мир", посочиха от полицията.

https://www.youtube.com/watch?v=ZAyNl6OcM9c

Обвиниха един от основателите на Pink Floyd в руска пропаганда

Някои германски градове, включително Мюнхен, Франкфурт и Кьолн, се опитаха да отменят концертите на Уотърс. Еврейски групи, включително Централният съвет на евреите, го обвиниха в антисемитизъм. Той отрече обвиненията и опитите за спиране на концертите бяха неуспешни. Последната дата за турне в Германия във Франкфуртската Festhalle на 28 май все още е посочена на уебсайта на Уотърс.

Фенове коментират, че Уотърс е носил същия костюм на минали концерти.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.