Сигнализирай!

Реакции срещу ремонта на емблематичния мост на Колю Фичето над река Янтра (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.05.2023 г.
109
0

Ремонтът на емблематичния Беленски мост на Колю Фичето над река Янтра предизвика реакции през изминалата седмица, съобщава NOVA.

Причината е бетонирането на част от конструкцията, което според местните е грозно, неестетично и може да бъде опасно. Изпълнителите на мащабния проект и общината отхвърлят твърденията.

"Няма друг начин бетон, изграден преди 100 години, да се укрепи без съвременен бетон. Почти няма арматура в съоръжението.", обяснява кметът на община Бяла Димитър Славов.

Ремонт на път предизвиква наводнения в Самуилово (видео)

Мостът е на повече от 150 години, като само половината от него е в автентичен вид. 30 г. след построяването му, част от съоръжението е отнесено от придошлата река.

Според Серьожа Стефанов, местен скулптор, една от причините е евтиното построяване на моста от Колю Фичето.

"Той го е направил реално на безценица. Липсват някои класически разбирания за мостово строителство." обяснява Стефанов.

Според него бетонирането на основите ще създаде бъдещи проблеми при по-високи нива на реката.

От общината не са съгласни.

"Най-ценното на тези нови бетонни колони е, че ще спасят моста. Те ще позволят да разширим в оригиналния, автентичен вид пътното платно." казва кметът Славов.

Мостът на Колю Фичето в град Бяла, който е в доста лошо състояние, е описван като архитектурно бижу. Направен е от издялан камък от местен варовик и хоросан. Дълъг е близо 300 метра. Ремонтът му започва в началото на годината, като е разделен на 4 зони. Той трябва да приключи след година.

"Първа зона, за която ви говоря и по която никой никога няма да посмее да промени нещо. Ще се почисти камъка, скулптурите ще бъдат обработени, защото не си личи вече кое е лъв, кое е грифон, кое е нимфа. Виждате перилата в какво състояния са.", обяснява Славов.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.