Сигнализирай!

ТЕЦ "Марица Изток 2"е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

Gospodari.com
Gospodari.com
26.05.2023 г.
22
0

ТЕЦ "Марица Изток 2"е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа. Но за сметка на това приходите ѝ се увеличават до 4 млрд. лв. Тя е част от схемата за търговия с емисии въглероден диоксид (ETS) в Европа. Централата се придвижва със 7 места нагоре през 2022 година, сочат данните от Investor.bg.

България иска отслабване на новите лимити на ЕС за автомобилни емисии

За сметка на това, отчетът на дружеството показва, че през 2022 година то е продало 8,4 тераватчаса електроенергия. Спрямо 5,1 тераватчаса през предходната година - увеличение от 64%.

През 2022 година приходите от дейността се увеличават с почти 200% до 4 млрд. лева. Разходите за покупката на емисии въглероден диоксид възлизат на 1,7 млрд. лева, което е повишение от 63% спрямо 2021 година. То се дължи не само на увеличената работа на централата, а и на по-високите цени на емисиите. На моменти търговията се е извършвала при цена от над 100 евро за тон.

В крайна сметка, 2022 година приключва с рекордна печалба за централата, която достига почти 1,2 млрд. лева.

Но печалбата няма такова значение когато става въпрос за замърсяване на околната среда. 10-те най-големи замърсители в ETS през миналата година са въглищни електроцентрали. Седем от тях са в този списък от години според анализа на екологичната организация Ember. Данните показват, че 2/3 от всички въглеродни емисии от въглищните централи се падат на Германия и Полша. Но като прибавят емисиите от Чехия и България, общият дял скача до 80 на сто.

снимка: Ember

Емисиите от въглищните електроцентрали през миналата година се повишават с 6% спрямо 2021 година.

Еколозите се надяват, че това е само краткосрочно изкривяване на тенденцията, защото в последното десетилетие емисиите от въглищните електроцентрали са показали намаляване с 40 на 100. Причината за повишението сега е съчетанието на няколко кризи. Заради високата цена и ограничени доставки на природен газ. Както и заради невиждана от години суша, която е ограничила производството на ядрените и водните централи в Западна Европа.

Така през 2022 година енергийният сектор е емитирал общо 739 млн. тона въглероден диоксид. Само въглищните централи са емитирали 456 млн. тона въглероден диоксид през 2022 година. Общо в енергийния сектор емисиите се увеличават с 3% спрямо 2021 година.

От Ember посочват, че реално първите сигнали за енергийната криза в Европа са били налице още през втората половина на 2021 година. Тогава се е случила голямата част от преминаването от газ на въглища заради поскъпване. Затова и през 2021 година емисиите от въглищните централи са скочили съществено - със 17%.

Сега с нормализирането на цената на природния газ се очаква работата на въглищните централи да намалее. А това да доведе до по-малко емисии през 2023 година.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.