Сигнализирай!

Терен за 2.3 млн. лв. във Варна е превзет от незаконно строителство

Gospodari.com
Gospodari.com
31.05.2023 г.
26
0

Терен за 2.3 млн. лв. във Варна е превзет от незаконно строителство. Това се случва заради нехайството на Община Варна, пише днес "Дневник".

Проверка на медията показва, че десетки незаконни постройки, огради, бетонни площадки и кейове са изградени върху терена на общинското дружество "Индустриално-технологичен парк" морската ни столица. Там са и складирани десетки стари автомобили и плавателни съдове.

Разследват варненския кмет Иван Портних заради Пловдивския панаир

Години наред местната администрация не е предприела никакви действия за разчистване на терена или за събирането на данъци и такси от самонастанилите се в него. В същото време тече давностен срок.

Това означава, че след края му всички самонастанили се в имота могат да придобият безвъзмездно терените, които ползват.

Теренът се намира в западната част на острова между стария и новия плавателен канал, свързващи морето с Варненското езеро.

"Морска администрация" във Варна посочва, че там няма данни за откриването на процедура по Закона за морските пространства, вътрешните морски пътища и пристанищата за одобряването на т.нар. парцеларен план на акваторията към терена на "Индустриално-технологичен парк". А това означава, че кейовите съоръжения, изградени там, също са незаконни.

В деловодството на регионалната екоинспекция в морския град няма данни за постъпили инвестиционни намерения. Последната проверка на инспекцията в имота е извършена съвместно с областната дирекция на полицията преди повече от година - на 14 април 2022 г. Тогава там са открити множество автомобили със свалени регистрационни номера и липсващи компоненти и части от тях.

При това откритие на Иван Портних са дадени предписания автомобилите да бъдат предадени за скрап. Любопитно е, че вместо да ги изпълни, кметът на Варна е обжалвал предписанията пред Административния съд в града. Жалбата му е била отхвърлена.

Нехайството на Община Варна е наистина шокиращо. Повече по темата можете да научите в "Дневник"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.