Сигнализирай!

Виолета Лорер ще бъде новият член на борда на Европейската инвестиционна банка

Gospodari.com
Gospodari.com
13.06.2023 г.
51
0

Виолета Лорер ще бъде новият член на борда на Европейската инвестиционна банка. Тя бе заместник-министър в екипа на Асен Василев.

Не инфлацията е най-големият проблем за влизане в Еврозоната, заяви Лорер (видео)

Лорер се очаква да замени в борда служебния министър на финансите Росица Велкова. Назначението не е съгласувано с ГЕРБ. Затова тя по-късно съобщи, че въпросът е бил обсъждан на съвещание в кабинета на премиера с участието на вицепремиера Мария Габриел. Както и съпредседателите на "Продължаваме промяната" -" Демократична България" Кирил Петков, Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов. А от страна на ГЕРБ са участвали Деница Сачева, Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Назначението на представител на България в ЕИБ става по предложение на министъра на финансите с акт на Министерския съвет. Към момента няма публично известен такъв акт, написа Дневник.

снимка: сайт на EIB

Виолета Лорер е съпруга на Даниел Лорер, който е от "Продължаваме промяната" и който бе министър на иновациите и растежа в кабинета "Петков". За този пост той бе предложен и в първия вариант на кабинета "Денков".

Освен заместник-министър в екипа на Асен Василев в служебния кабинет на Стефан Янев. Както и съветник и началник на политическия кабинет на Василев като вицепремиер. Тя е била и заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 г. Тогава мегаминистерството е оглавявано отново от Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е създадена през 1958 г. с Римския договор. Тя е с мисия да подпомага изпълнението на целите и приоритетите на Европейския съюз (ЕС). Чрез дългосрочно финансиране на инвестиционни проекти и чрез насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в съюза. Групата на ЕИБ се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Това е поделението на банката за рисково финансиране на малки и средни предприятия и дружества със средна капитализация в цяла Европа.

Акционери в банката са държавите - членки на ЕС. Делът на всяка държава членка в капитала на банката се определя въз основа на нейния икономически потенциал в рамките на ЕС (изразен в БВП). Размерът на записания дялов капитал на България е 0.21% от капитала на банката. Или 510 041 217 евро.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.