Сигнализирай!

Кога въздушни таксита на ток започват да превозват хора до Сан Франциско?

Gospodari.com
Gospodari.com
15.06.2023 г.
23
0

Кога въздушни таксита на ток започват да превозват хора до Сан Франциско? Отговорът на този въпрос не се крие в далечното бъдеще. Става дума за 2026 година.

Мийм на деня: Българските таксиметрови шофьори (видео)

Стартъпи по света вече се опитват да вдигнат леки пътнически превозни средства във въздуха. И да ги оборудват с електрическо задвижване. Но сериозни регулаторни пречки стоят на пътя на въвеждането им в експлоатация. В Сан Франциско услугата по превозване на пасажери с електрически таксита ще бъде пусната от компанията United Airlines до 2026 г.

Индустрия

Тази услуга ще бъде предоставена от споменатата авиокомпания с подкрепата на производителя на съответния летателен апарат — Eve Air Mobility. Компанията е дъщерно дружество на Embraer. Първият модел на стартъпа, който вече получи инвестиция от 15 милиона долара от United Airlines миналия септември, е способен по въздуха да превозва до четирима пътници. Също и багаж на разстояние до 100 км. 

Такъв транспорт е 600% по-евтин от използването на традиционните хеликоптери, работещи с изкопаеми горива. Както и в сравнение с пътуването с автомобил с двигател с вътрешно горене, което намалява и вредните емисии в атмосферата с 80%.

Детайли

United Airlines възнамерява да закупи от Eve Air Mobility до 400 “летящи таксита“ до 2026 г. с опция за закупуване на още 200. В оставащото време до 2026 г. партньорите ще трябва да решат много въпроси по пътя към организирането на тази услуга. Включително и създаването на необходимата инфраструктура и координацията с различните инстанции. United Airlines възнамерява да бъде първата компания, която ще предостави подобни услуги в района на Сан Франциско.

Авиокомпанията също така инвестира в стартъпа Heart Aerospace, която разработва 19- и 30-местни електрически самолети, които могат да правят превози на разстояние до 400 км. Създаването им трябва да приключи до 2026 г.

Източник: Калдата

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.