Сигнализирай!

Mинистърът на отбраната: България ще влезе в коалицията за снаряди за Украйна 

Gospodari.com
Gospodari.com
16.06.2023 г.
27
0

Mинистърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България "категорично възнамерява" да се присъедини към коалицията за обща поръчка на снаряди за Украйна. Изказването е част от интервю на министъра за изданието "Politico".

България е сред само три страни-членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди. Тя е по линия на Европейската агенция за отбрана. Другите две страни са Ирландия и Дания.

"Действието е рязък завой за балканската страна. Новото правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност при пет парламентарни избори в рамките на две години. Българският президент Румен Радев, смятан от някои за мек към Русия и облагодетелстван от безпрецедентна власт да назначава служебни правителства, нареди страната да не се присъединява към коалицията през март.", отбелязва изданието.

https://twitter.com/BulgariaMod/status/1669351370582032385

Тагарев добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

"Предимството на София при присъединяването ѝ е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР.", казва той.

 "Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това. Това означава след като войната с Русия приключи.", категоричен е министърът. 

Тагарев обаче признава, че отстояването на тази гледна точка не е лесно. Според проучване от декември едва 46 на сто от хората в страната смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия. За сравнение - в ЕС средният процент е 88.

Той изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България. По този повод обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация.

"Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език. Той не е езикът на нашите съюзници", заключава министърът. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.