Сигнализирай!

Нов приз за носителя на „Букър” Георги Господинов

Gospodari.com
Gospodari.com
16.06.2023 г.
26
0

Нов приз за носителя на „Букър” Георги Господинов. Георги Господинов получи голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската художествена литература и книжовност.

На официална церемония в къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив бяха връчени Националните награди за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов”. Министърът на културата Кръстю Кръстев обяви лауреата на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура – Георги Господинов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Точно в Пловдив съм получавал едни от най-важните признания за труда си, който винаги съм разглеждал като общо дело с моите колеги. И ето, че днес на мен се пада честта да връча Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на една от най-ерудираните ни и емблематични личности, очертала посоките ни на развитие с възрожденски ентусиазъм по пътя към нашата си, българската съвременност“, посочи министърът на културата.

Кръстю Кръстев допълни, че написаното от Георги Господинов отдавна пътува по света на всевъзможни езици, печели му престижни отличия.

Дължим много на пишещите хора и на всички, ангажирани в процеса на издаване и популяризиране на книгите. Те са нашето минало, настояще и бъдеще, събрано между кориците на „тук“ и „сега“. Нашето постоянно търсено бягство и убежище във времето“, каза още министър Кръстев.

И допълни: „За мен е чест да връча Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов“ на писателя, който заедно с преводача Анджела Родел спечели Международната награда „Букър” - Георги Господинов!“.

Връчихме “Бяла лястовица” на Георги Господинов (РЕПОРТАЖ)

Снимка: Министерство на културата

Напоследък ми се случи да се вълнувам много и вълнението сега е голямо. Ще Ви кажа защо – първо, разбира се, беше заради онази награда, но после се случи нещо по-хубаво. Върнах се тук и видях нещо, което не очаквах да видя – колко много хора са развълнувани от литература и от книга и това вълнение отекна по света“, каза Георги Господинов при получаването на приза.

Той благодари на пловдивските си издатели, на писателите от неговото поколение, защото са правили литература заедно и са минали заедно през много трудности – когато не е имало книжарници, а писателите са сменяли имената си, за да звучат по-интересно.

Българският писател се държа достойно в голямата си част и това е важното“, подчерта Господинов. Той припомни големите имена в литературата ни, от които неговото поколение се е учило и изрази уважението си към тях. „Ще ми се тази награда да даде кураж на пишещите в България, особено на младите пишещи“, каза още той.

В категория „Българско издателство“ журито отличи издателство „Фама“. Награда в категория „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на Николай Терзийски, автор на книгата „Звезди под клепачите“ на издателство „Жанет 45“.

Отличието „Христо Г. Данов“ за „Преводач на художествена литература“ спечели Кирил Кадийски, за превод на книгата „Ад“, автор Данте Алигиери, издава „Колибри“.

Снимка: Министерство на културата

В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличена проф. Боянка Арнаудова, автор на книгата „Златният век на българската опера“ на издателство „Лист“.

Наградата за „Автор на издание за деца“ бе за Юлия Спиридонова, автор на книгата „Сянката на Щуреца“, издателска къща „Кръгозор“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Тоня Горанова, художник на книгата „Роди се Младенец“ от Тоня Горанова, издателство „Колибри“.

Наградата за „Библиотечно дело“ получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май -  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.