Сигнализирай!

ЕС е силно загрижен заради синтетичните наркотици

Gospodari.com
Gospodari.com
18.06.2023 г.
14
0

ЕС е силно загрижен заради синтетичните наркотици. Ръстът в производството на мощни нови наркотици в Европа, които могат да доведат до отравяне и смърт, изисква повече инвестиции в услуги и по-строги политики срещу незаконните вещества. Това се казва в годишното проучване на ресорната агенция на ЕС, разпространено в петък, пише Дневник.

Мащабът и сложността на производството на незаконни наркотици в Европа нарастват. Потребителите вече са изложени на по-широк спектър от психоактивни вещества. Това се посочва в доклада на базираната в Лисабон агенция на ЕС по наркотиците (EMCDDA).

Ситуацията изостря "сложни политически проблеми", каквито са бездомността и младежката престъпност, се казва още в съобщението.

Откритите 24 нови канабиноида представляват повече от половината от новите вещества, докладвани за първи път в ЕС.

Снимка: iStock

"Докладът за тази година рязко ни припомня, че проблемите с незаконните наркотици могат да бъдат открити навсякъде в нашето общество. Обобщавам това с фразата: Навсякъде, всичко, всеки. Установените незаконни наркотици вече са широко достъпни и продължават да се появяват нови мощни вещества. На пазара на наркотици може да се появи почти всяко вещество с психоактивни свойства, често с неправилен етикет или в смеси". Това коментира директорът на EMCDDA Алексис Гусдил.

В изявление еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон казва, че е "дълбоко загрижена... защото веществата, консумирани в Европа днес, може да са още по-вредни за здравето, отколкото в миналото".

Канабисът продължава да е най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Смята се, че около 8 % или 22.6 милиона европейци са употребявали канабис през последната година.

Канабис в хранителни продукти, обикновено това са "сладкиши" или "бонбони", напоени с екстракт от канабис, стават все по-достъпни на незаконния европейски пазар от 2021 г. насам. Тези продукти представляват риск поради съдържанието на THC и възможността да бъдат объркани с легитимни търговски продукти, особено от деца.

Кокаинът вече е вторият най-често съобщаван наркотик.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.