Сигнализирай!

Сметната палата е преправила свой доклад в угода на прокуратурата

Gospodari.com
Gospodari.com
20.06.2023 г.
24
0

Сметната палата е преправила свой доклад в угода на прокуратурата. Той е за извършен одит на изпълнението "Администриране на нередности".

Изненадващо смениха и шефа на Сметната палата

Твърди се, че става дума за "корекция на фактологическа грешка", а от отговорите на въпроси на Дневник се вижда, че става дума за друга редакция.

Докладът е след одит на дейността на дирекция АФКОС. Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз", която е специализирана структура на МВР, осъществяваща контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Европейския съюз.

Редакцията е направена с решение на одитната институция през март и промяната е упомената на първата страница на доклада, публикуван неотдавна на сайта на палатата. Според експерти, запознати с тази материя, става дума за използване на експертна фразеология, която прикрива нарушение на прокуратурата.

Какво се случва

В края на януари предходното Народно събрание, малко преди да бъде разпуснато, скоростно смени председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Неговият мандат бе изтекъл почти година преди това. Но заради политическите турбуленции до избирането по обичайната процедура на наследник на поста не се стигна.

Освобождаването му от поста беше внезапно. А за изпълняваща длъжността беше определена дотогавашният заместник-председател Горица Грънчарова-Кожарева, която е съпруга на прокурора Михаил Кожарев. Доскоро той работеше като обвинител във Върховната административна прокуратура. От съобщение на сайта на институцията се разбира, че е освободен от поста от 26 май.

Междувременно обаче на 2 март Сметната палата взема решение, с което приема доклада за направения одит. В гласуването на решението взема участие и Грънчарова-Кожарева, която би трябвало да си направи отвод. Доколкото документът отразява констатации в работата на институция, в която работи съпругът й. Одитът е за периода 2017 - 2020 г.

Месец по-късно, на 6 април, следва ново решение на Сметната палата. "В рамките на процедурата по оповестяване на одита е установено, че в текста на т. 2.3 на стр. 39-41 от одитния доклад е налице очевидна фактическа грешка. В тази част одитният доклад се отнася до дейността на дирекция АФКОС", казват в отговор от палатата.

снимка: Unsplash

Не става дума за фактологическа грешка

Очевидната фактическа грешка е термин, ползван при съдебни решения. Като в юридическите справочници се посочва, че това е техническа грешка, допусната от съда в крайния съдебен акт. Като например неправилно изписване на наименования, цифри и други.

От отговорите се вижда, че е направена корекция в констатацията. Поради промяна в споразумението с прокуратурата, след 2015 г. дирекция АФКОС не получава данни за образуваните и прекратените прокурорски преписки и досъдебни производства. След промяната текстът е допълнен с това, че все пак такава информация АФКОС получава. Но в обобщената годишна информация за резултатите от дейността на прокуратурата в борбата срещу престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Експерти, запознати със случая, посочват, че няма никакво основание да се променя изводът. Освен за да се прикрие очевидното - че нито АФКОС, нито обществото ще знаят каква е съдбата на подадените сигнали за нарушения с европейски средства.

От Сметната палата не отговарят на въпроса колко често се случва да се правят подобни редакции. Но според запознати, това не е обичайна практика, защото одитите изминават дълъг път на проверка на фактологията. Изпращат се на заинтересованите институции и чак след като получат тяхната реакция, се публикуват на сайта на палатата.

Заради липса на такава реакция от прокуратурата по различни случаи в годините назад стоят непубликувани редица одити.

Споразумението не отменя законите

Запознати с практиките в Сметната палата казват, че никакво споразумение не отменя задължението на прокуратурата да отчита работата си по сигналите за измами с европейски средства, за които следи АФКОС.

Подаването на обобщена информация, каквото гласи текстът в промененото споразумение, означава, че тайна за обществото остават делата, определяни, особено напоследък, като "поставени на трупчета".

В средата на май изданието "Медиапул" публикува обширен текст, от който се разбира, че редица доклади до прокуратурата на друга одитна институция - Агенцията за държавна финансова инспекция, за нарушения с европейски средства, също са потънали в държавното обвинение. Така изпращането за разследване води до укриване на факти. А освен това информацията в тях може да се държи на трупчета, по актуалния напоследък израз, за да се ползва в подходящ момент срещу замесените.

"Това споразумение няма никаква стойност. След като орган те е сезирал. Ти трябва да го уведомиш за предприетите мерки, защото той има ангажимент да докладва на ЕК". Това коментира експерт, запознат със случая, пожелал да не бъде назоваван поименно. С уточнението, че "тази обобщена информация не върши никаква работа".

По негови данни над 30 доклада на Сметната палата със съмнение за престъпления не са публикувани, защото прокуратурата оставя без отговор изводите в тях. По някои са минали толкова години, че е изтекла давността за повдигане на обвинение.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.