Сигнализирай!

От Сметната палата разкриха цели 13 одитни доклада, потънали в прокуратурата

Gospodari.com
Gospodari.com
27.06.2023 г.
19
0

От Сметната палата разкриха цели 13 одитни доклада, потънали в прокуратурата.

Институцията публикува на своята интернет страница извлечения от одитни доклади. Те са били изпратени на Прокуратурата на Република България и за които е възникнало основание за оповестяване след приключили наказателни производства. Решението за това е взето от ръководството на Сметната палата. Това се е случило след получено уведомление от Прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили с отказ от образуване. Или пък с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

Извлеченията от одитните доклади са публикувани на интернет страницата на Сметната палата. Те се намират в раздел „Одитна дейност“, подраздел „Доклади след приключили наказателни производства“.

Броят им този път е 13. Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление.

Работна група ще анализира работата в Прокуратурата

Огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на Прокуратурата, за които е получена обратна връзка за статуса на наказателните производства, се прави за първи път от години. Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на Прокуратурата са уведомили Сметната палата за предприети действия по изпратените материали. И ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това.

Съгласно чл. 58 ал. 1 и 3 от Закона за Сметната палата, при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на Прокуратурата. Като не може да огласява данни до приключване на наказателното производство.

"Сега" пише, че още когато шеф на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи накателното производство.

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита. И не е известно какво се случва с разследванията.

Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

Документите могат да се видят и на следния линк:

https://www.bulnao.government.bg/bg/oditna-dejnost/dokladi-sled-priklyuchili-nakazatelni-proizvodstva/
Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.