Сигнализирай!

На срещата на върха на НАТО: САЩ очакват голяма подкрепа за Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2023 г.
21
0

На срещата на върха на НАТО: САЩ очакват голяма подкрепа за Украйна, предаде Mediapool. Такъв сигнал ще бъде излъчен на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен. Според него става дума и за политическа, и за практическа подкрепа.

САЩ изпращат 1.3 милиарда долара икономическа помощ на Украйна

"Не искам да изпреварвам събитията, но съм уверен, че това ще се случи", каза той в разговор с председателя над Съвета за международни отношения във Вашингтон Ричард Хаас.

Редица западни страни обмислят сериозно какво още могат да направят, за да помогнат на Украйна да изгради стабилна система за своята защита.

Почти 17 месеца след началото на военните действия коалицията от страни, подкрепящи Украйна, имат по-голяма решителност да продължат с помощта, отколкото в началото на конфликта, каза още Блинкен.

Снимка: iStock

Като първостепенна задача той определи постигането на мир, но и подкрепа за изграждането на отбранителните способности на Украйна, така че Русия да не може да повтори същите действия след пет години, коментира американският държавен секретар.

Блинкен участва миналата седмица в конференция на западните съюзници в Лондон. Там беше обявено, че финансовата помощ за украинската икономика ще бъде увеличена. Президентът Володимир Зеленский заяви, че само от взривяването на Каховската ВЕЦ са настъпили щети за над 1.5 млрд долара.

Въпреки това продължават спекулациите относно еднодневният метеж, организиран от лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. През уикенда бойците му завзеха Ростов на Дон, но след това бизнесменът обяви, че отстъпва и замина за Беларус.

Според западните служби е твърде вероятно зам.-командирът на руските части в Украйна ген. Сергей Суровикин да е знаел какво планират "Вагнер".

Източници на Reuters твърдят, че той бил "благоразположен" към бунта на наемниците. Не е ясно обаче дали го е подкрепял активно.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.