Сигнализирай!

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2023 г.
11
0

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния. Това ще се случва от 2024 г., обяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от OFFNews.

По-рано днес бе обсъден проектобюджетът за 2023 г. със синдикалните и работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сега работодателят плаща първите три дни от болничния.

Болничните: как е другаде в Европа

Тази промяна ще натовари финансово Националния осигурителен институт (НОИ), който ще трябва да поеме и третия ден от болничния на служителите.

„Сега първите три дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и това се поема от държавата”, заяви финансовият министър.

"Приемането на държавния бюджет винаги е съпътствано с емоции, които понякога възпрепятстват търсенето на най-подходящите решения". Това посочи премиерът Николай Денков и призова дискусията да се води на база на истинската картина в държавата и постижимото с оглед извънредната ситуация бюджетът да се приема след средата на годината. Той предупреди, че по-дългосрочни политики ще се залагат не в тазгодишния бюджет, а в този за 2024 г.

В проектобюджета е заложен дефицит от 3% и ръст на икономиката от 1,8%. Очакваната годишна инфлация е 8,7%.

По бюджета на НЗОК за 2023 г. са предвидени допълнително над 900 млн. лв. за подобряване на достъпа и осигуряване на здравните потребности на населението. Заложените средства са общо над 7 млрд. лева.

Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност.

Това може да се случи през 2024 г., обяви още финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че заради класическото швейцарско правило пенсиите са се вдигнали с 12%.

„Така минималната пенсия за стаж и възраст става 523,04 лв. и минава линията на бедност от 504 лв.”, подчерта той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.