Сигнализирай!

Заради липса на специализирана храна в България, тежко болни деца остават недохранени (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.07.2023 г.
11
0

Заради липса на специализирана храна в България, тежко болни деца остават недохранени. Тя или не се намира в България, или пък е прекалено скъпа.

Майката, която разплака премиера и емигрира: Калпавата здравна система в България убива наред!

"България е единствената страна в ЕС, която не поема разходите за ентерална храна." Поради това някои решават да емигрират, за да спасят децата си. Като Красимира Обретенова, която през 2018 година заминава за Нидерландия, предава Deutsche Welle.

Там дъщеря ѝ получава място в дневен център и днес тежи вече 52 килограма. Само преди 5 години теглото ѝ е било 24 килограма - поради невъзможността да бъде нахранена пълноценно. Други родители на болни деца обаче искат да останат да живеят в родината си - като Боряна. Тя от години се бори за достъп до ентерална храна за дъщеря си. И разчита на дарения.  

снимка: DW/iStock

"Искаме да започнат здравните власти да събират най-сетне данни колко хора имат нужда от медицински храни. И с какви заболявания са тези хора." Това споделя д-р Антоанета Тончева, която е доктор по генетика и молекулярна биология.

В писмен отговор от Здравната каса по въпроса става ясно, че със заповед на Министерството на здравеопазването е създадена работна група. Тя в момента изготвя доклад, от който трябва да се разбере колко хора в България имат нужда от медицинска храна. А това да доведе до пресмятането на финансовия ресурс, който да се поиска от бъдещия бюджет.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.