Сигнализирай!

НА ЖИВО: Премиерът Денков дава отчет за работата на кабинета и отговаря на въпроси

Gospodari.com
Gospodari.com
06.07.2023 г.
12
0

Премиерът Николай Денков дава отчет за работата на кабинета през първия месец във Facebook. В момента той отговаря и на въпроси на граждани.

Това са част от нещата, за които говори той:

  • Минималната работна заплата беше увеличена. Нормално е от януари 2024 година това да стане отново.
  • Парите за образование тази година са увеличени с около един милиард лева. През последните 3-4 години бюджетът за образование е долу-горе един и същ. Няма как да има добри резултати на матурите докато нямаме добре мотивирани учители. Трябва да се променят и учебните програми.
  • Нормално е всяка едно от общностите да иска по-добро възнаграждение. Заплатите в МВР бяха увеличени миналата година. Тази година предвиждаме увеличение в други области – като в общинските администрации, където заплатите ще бъдат увеличени с 15%.
  • Целият фокус е насочен към това как да се изсветли сивата икономика. Има предложение да не се плаща в заведение, ако не се даде касова бележка. Това е една добра практика, която взимаме от други страни, където тази мярка работи.
    Днес ще подпишем меморандум за сътрудничество в енергетиката. Отделно имаше такава инициатива в народното събрание.

Николай Денков пред Politico: Край на “широко затворените очи” за руската намеса

  • Има системен проблем с представителя на държавата в „Лукойл“. В енергийното министерство готвят конкурс, как да се избира този представител. Отделно се подновиха разговорите с компанията за това, което ще се случва през следващата една година.
  • В областта на диверсификацията на газ има съществен напредък. България се освободи от руския газ чрез доставките чрез танкери. Трябва да се стремим към правилен баланс в доставките.

    Относно транспорта и движението по пътищата
  • Започнаха преговорите между браншовите организации и министрите на регионалното развитие и на транспорта. Вече се преговорите за тол таксите и имат напредък в разговорите.
    По три от магистралите се работи и в момента. До края на този месец ще бъде довършен един от участъците на АМ „Европа“. Обсъждаме как да ускорим проекта за АМ „Черно море“. Но все пак трябва да имаме по-добри пътища, без да изтичат средства.
    Имаме проблем с движението по пътищата и множеството катастрофи. Събрах всички институции и се разбрахме как да действаме. Приоритет е засилването на контрола, ремонта на проблемните участъци и промените в шофьорските курсове. Има предложени и за промени в Наказателния кодекс.йсбук страницата на Министерски съвет
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.